Техничка школа „Павле Савић” прославила 58. рођендан

Ученици и професори Техничке школе „Павле Савић” обележили су у среду дан школе, као и 150 година од настанка периодног система елемената који је неизоставан током образовања у тој школи.
е
Фото: Dnevnik.rs

Тим поводом организоване су бројне активности у холу те образовне установе, а ђаци су позвали мале матуранте да обиђу њихове штандове и да истраже шта им ТШ „Павле Савић” нуди када је реч о школовању.

Свечаност су отвориле ученице које су припремиле кратку презентацију о животу и делу нашег познатог хемичара и физичара Павла Савића. Чланови хемијске секције маскирали су се у Римљане и Египћане да би показали на које све начине је кроз историју коришћено сребро и злато, а за крај изведен је кратак скеч о тинејџерским мукама.

Директорка ТШ „Павле Савић” Мила Костић појаснила је да су ученици припремили програме из три подручја рада (хемија, неметали и графичарство, те личне услуге и пољопривреда, као и производња и прерада хране) да би представили активности и образовне могућности.

Фото: Dnevnik.rs

– Нашу школу похађа око 800 ђака, што је резултат нашег сталног напора да се представимо као сигурна средина за одрастање, али и као образовна установа која је успела да организује наставу тако да сваки  ученик има своје радно место, а професори се по?еднако посвећују свима – казала је директорка Костић, и додала да су на тржишту рада најтраженији месари, па чим заврше школовање, лако проналазе посао, а често су стипендисти малих приватних предузећа и трговинских ланаца.

Ученица Мара Јелена Видић, која се школује за прехрамбеног техничара, описала је шта се нашло на трпези коју је припремила са школским другарима.

– Храну смо припремали не само у школској пекари већ и код куће. Рецепти су традицонални, а трпеза се може описати као „јесења”, пошто су се на њој нашли типични колачи које се једу током хладијег периода године, попут бундеваре, али и неизоставног војвођанског специјалитета „’леба и масти с паприком” – уз осмех је испричала Мара, додавши да, када је уписала ТШ „Павле Савић”, није била потпуно упућена у то шта ће научити. – Брзо сам схватила да смер који похађам име везе са свакодневним животом. Научила сам како се прерађују намирнице, који су кључни и здрави састојци у оброцима, како се храна правилно складишти, али и неке нове рецепте.

Фото: Dnevnik.rs
Хемијско-технолошка школа са 60 ученика

Техничка школа „Павле Савић” основана је 1961. године, а тада се звала Хемијско-технолошка школа. Настава се одржавала у два одељења, на два одсека: аналитички и погонски, са свега 60 ученика, у згради Здружене млинске индустрије. Од школске 1997/98. године мења се структура школе, те осим постојећег подручја рада хемија, неметали и графичарство, школа добија одобрење за школовање ученика у подручју рада личне услуге за образовне профиле женски и мушки фризер. Од школске 2002/2003. уведена су четири нова образовна профила: маникир и педикир, техничар за козметичку технологију, техничар за заштиту животне средине и техничар за индустријску фармацеутску технологију.

Текст и фото: С. Ковач

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести