Тема "Дневника", улагање у образовне установе: Нове школе, фискултурне сале...

За изградња школских објеката, као и за њихово одржавање и опремање, али и пројектно планирање, према посебном годишњем програму инвестиционих активности, који доноси Градско веће Града Новог Сада издвојено је укупно 733,3 милиона динара.
djaci skola
Фото: Dnevnik (arhiva)

Када је реч о основим школама Град ће са 341,1 милион динара финансирати изградњу нове школе у насељу Југовићево, надоградњу постојећих објеката, њихово одржавање, пројектно планирање и опремање. За доградњу две средње школе, за одржавање и опремање других средњошколских установа и пројектно планирање обезбеђено је нешто више новца, односно укупно 392,2 милиона динара.

Најзначајнија вест за Новосађане је свакако изградња основне школе у Југовићеву, где су и станови за припаднике војске, полиције и безбедносних служби. Колико је значајна та инвестиција за град најбоље говори чињеница да је према прелиминарним резултатима прошлогоишњег пописа број становника за десет година повећан за више од 25.000, а да је последња школа у Новом Саду изграђена пре готово деценију и по. У buyetu Града за ову годину за изградњу школе на Југовићеву планирано 155,9 милиона динара. У питању је објекат који ће имати скоро 4.000 квадрата, подељених на приземље и први спрат. Њен капацитет требало би да буде око 600 ђака, који ће бити смештени у 16 учионица. Такође, за потребе школе планирана је и фискултурна сала. Процењена вредност целокупног пројекта износи 999.900.000 динара

Доградња ОШ „Васа Стајић”, односно градња фискултурне сале, која ће са школском зградом бити повезана “топлом везом”, почела је прошле године. За радове у овој години намењено планирано 96,7 милиона динара. Због повећеног броја ученика, па самим тим и одељења, било је неопходно повећати капацитете и проширити ОШ “Васа Стајић”. Стара фискултурна сала изграђена је 1956. године и није била довољно пространа. Стога је пројектована школска хала површине 1.240 метара квадратних, с трибинама и подним грејањем, уз још око 76,57 квадрата “топле везе”, која се гради упоредо са новим објектом. На тај начин школска зграда и сала ће бити повезане, што је значајно, јер ученици више неће морати да излазе из школе на двориште да би ушли у фискултурну салу.


Нова модерна ОШ “Милош Црњански

Покрајинска влада ће у потпуности финасирати изградњу нове и модерне школе "Милош Црњански", која ће бити модел образовне установе 21. века и чији капацитет ће бити бити 1.600 ученика. Према пројекту, нова школа ће бити двоспратница грађена на парцели већој од 15.000 квадратних метара, са равним кровом, а налазиће се на месту на ком су тренутно спортски терени постојећег објекта. Укупно је планирано 36 учионица, а на првом и другом спрату два тракта су повезана галеријама у виду ходника који пресецају мултифункционалну и спортску салу и формирају јединствену визуелну целину. Школа би требало да после изградње прими око 1.440 ученика.


Према плану део објекта ОШ "Десанка Максимовић" у Футогу, површине 320 метара квадратних биће срушен, а на његовом месту биће изграњена фискултурна сала од 1.400 метара квадратних. За тај пројекат је у ovogodišnjem buyetu опредењено 28,3 милиона динара. Поред ученика, салу ће користиће спортска друштва, клубови, студенти на пракси, чему додатно у прилог иде и изградња спортског комплекса на парцели поред школског дворишта.

Епидемија коронавируса је показала колико је значајно улагање не само у здравство, већ и за школовање стручних кадрова који ће квалитетно бринути о пацијентима.

Доградња Медицинске школе „7. април“ и фискултурне сале почела је пре годину дана. Нови део ће имати три спрата, површину од 2.077 квадратних метара и састојаће се од 16 учионица, док ће површина фискултурне сала износити око 260 квадратних метара. Из градске касе је за радове на тој образовној установи обезбеђено 191 милион динара. Проширивање капацитета школе постало је хитно, јер годинама постоји проблем с мањком простора. Школа је наменски саграђена 1963. године, предвиђена је за око 800, али је данас похађа око 1.550 ђака. Последња велика инвестиција била пре петнаестак година, када је надограђен један спрат.

За изградњу и опремање фискултурне сале у Гимназији "Лаза Костић" обезбеђено је 173,6 милиона динара. Како је раније саопштено биће то заједнички пројекат Града Новог Сада и Покрајинске владе чиме ће се решити коначно решити проблем недостатка фискултурне сале за једну од градских гимназија.

Силвиа Ковач

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести