Традиционална поворка отворила „Фестивал уличних свирача”

Раскошна поворка вечерас је традиционално отворила 17. „Фестивал уличних свирача – Градић фест”. Дефиле уз 2.500 златних балона и пет огромних скулптура у облику срца мајстора скулптура од балона Шона Рунија и швајцарски састав лимених дувача „Brass Band Flaach” у 20 часова кренуо је са Трга слободе.
Ulicni sviraci
Фото: Dnevnik/Р. Хаџић

Улицом Модене, Булеваром Михајла Пупина, преко Варадинског моста поворка је стигла до одредишта, Градића, у којем се и ове године удружују музика, филм, уметност и забава.

 Уочи самог почетка „Градић феста” у подграђу Петроварадинске тврђаве одржана је конференција за новинаре, посве-

ћена различитим аспектима те манифестације из угла партнерских организација „Фестивала уличних свирача”. Како се могло чути, нови концепт фестивала подразумева удруживање снаге, знања, искуства, идеја и инфраструктуре с циљем заједничког оплемењивања подграђа и учешћа у потпуно новој урбаној и уметничкој причи.

– Најважнији пројекат у култури града Новог Сада без сумње је „Нови Сад 2021 ЕПК”, а једна од круцијалних инфраструктурних активности у оквиру тог пројекта је обнова подграђа Петроварадинске тврђаве – рекао је вечерас члан Градског већа за културу Далибор Рожић. – Веома је лако онда закључити колико је и из угла Града важно што се „Фестивал уличних свирача” преселио у Градић. Петроварадинска тврђава и подграђе представљају један од највећих културно-туристичких потенцијала Новог Сада и оживљавање тог дела путем уметности, културе, али и забаве, потпуно се уклапа у мисију Града. Обнова подграђа подразумева инвестицију вредну 100 милиона динара, а треба да буде ревитализовано 45 објеката. Подграђе и Нови Сад добиће заслужено рухо и може се рећи да је то прекретница у развоју тог дела града.

Током прве вечери посетиоци су имали прилику да виде и чују нека од музичких имена, као што су Гонгмастер Долф, „Вода нам водама”, Тони Пецанов, Ув, „Петинг блуз бенд”, Бојана Вунтуришевић, Ренцо Руђеро, „The Trouble Notes” и други, а на платнима у оквиру „Cinema Cityja”, између осталих, приказани су филмови „Реквијем за госпођу Ј”, „Игла испод прага”, „Чоколадни ветар”, „Кад бих могла да бирам”... Публика је уживала и уз перформансе Уличних плесача Новог Сада, Лисе Пелегрини, Кабареа „Перформанс“ и других.

Од претходне године Фестивал је, пресељењем у подграђе Петроварадинске тврђаве, прешао на потпуно нови концепт​. Придружиле су му се организације сличних идеја, као што су филмски фестивал „Cinema City”​, „Поп Ап (Берберај & Паблик П)​”, „Сценаторија”​, „​Субурбијум”​, „Фрушкаћ”, „Happy Trash Production”​, „​Угрип”​ и ​„ААааа фестивал”​. Под окриљем „Градић феста” заједно су изградили нови фестивал и све постаје део једне нове урбане и уметничке приче.

Б. Павковић

Препорука за читање

Фондација „Нови Сад 2021 и маркетиншка агенција „Кућа Чуваркућа“ на „Фестивалу уличних свирача” у Београдској улици петроварадинског подграђа ових дана промовишу трећи број часописа „Култтура“. Интервјуи, осврти, критике, препоруке, прича о првом „Дивану“ одржаном у новосадском СКЦ-у, неке су од тема, а саговорници рубрика редитељ Паоло Мађели, кловн Жан Мениго, муралиста Жилијен де Казабјанка...

И. Б.

EUR/RSD 117.5741
Најновије вести