Тражи се нови пројектант за модеран ватрогасни центар

Будући да на претходном тендеру није успела да нађе пројектанта регионалног центра за ванредне ситуације, Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције расписала је нову јавну набавку.
р
Фото: Dnevnik.rs

Програмом уређивања грађевинског земљишта за 2018. годину, за техничку документацију с техничком контролом намењено је 13,2 милиона динара. Изградњом новог комплкса, новосадски ватрогасци ће након више од једног века коначно добити нову станицу.

Ватрогасна станица тренутно је у Улици Јована Суботића, у центру града, што није баш одговарајуће место, а имајући у виду површину града и број становника, као и интервенција, већ одавно постоји потреба за регионалним центром, који ће, осим ватрогасне службе, обухватити и службе спасавања, заштите од поплава и других елементарних непогода, управљање ризицима и слично.

Планом детаљне регулације Телепа комплекс ватрогасног дома градиће се на углу Булевара патријарха Павла и Сомборске улице, и простираће се на 2,35 хектара. Колски улази су предвиђени с раскрснице Булевара и Панонске улице, као и из Сомборске улице. Ради ефикаснијег укључивања ватрогасних возила у саобраћај, урбанисти су оставили могућност корекције токова унутар раскрснице Булевара патријарха Павла и Сомборске.

Земљиште намењено регионалном центру налази се између „Галенсових” зграда и бензинске пумпе НИС-а на Футошком путу, а тренутно је запуштено, зарасло у коров. Планирани објекат имаће два спрата и простираће се на 6.890 квадратних метара. Осим Ватрогасне бригаде, у новој згради ће бити смештене и друге службе: Управа за ванредне ситуације, Оперативни центар, Одељење за спровођење превентивних мера при изградњи објекта, Одељење за спровођење превентивних мера при коришћењу објеката, Одељење за управљање ризиком и Одељење за цивилну заштиту.

У приземљу комплекса регионалног центра планирана је гаража за ватрогасна возила, као и перионица, сервис и радионица за поправку возила и опреме. Предвиђене су и просторије за заштитну опрему и униформе, затим гардероба, те дневна соба за боравак ватрогасаца, санитарни чвор, чајна кухиња, кухиња и ресторан. Командно-оперативни центар требало би да буде на првом спрату, а на тој етажи

предвиђене су и учионице, амфитеатар, сала за састанке, затим архива, али и теретана, фискултурна сала, канцеларије и спаваоница за ватрогасце. Канцеларије руководиоца и инспектора Управе за ванредне ситуације планиране су на другом спрату, а будући да ће у канцеларије те управе долазити и грађани, друга етажа ће имати засебан улаз, одвојен од остатка објекта.

Гаража ће имати 1.044 квадратна метра, што би требало да обезбеди смештај 20 већих ватрогасних возила и камиона. Први ред гаражних места биће окренут ка Булевару патријарха Павла и ту ће бити паркирана возила која иду на интервенције, док ће други ред бити смештен у дворишту комплекса.

Ко ће пројектовати регионални центар, знаће се почетком маја, будући да је рок за подношење понуда 10. април, а 25 дана након тога биће донета одлука о додели уговора, или о обустави поступка.

Текст и фото: Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести