Третмани против комараца следеће недеље у целом граду

Од 67 узорака комараца са територије Новог Сада сакупљених у јулу, на присуство вируса Западног Нила позитивна су три узорка – са Лимана, Новог Насеља и из Ветерника.
д
Фото: Циклонизација

Како је рекао менаџер за односе са јавношћу новосадске “Циклонизације” Дарио Аћимовић, то не значи да заражених комараца нема у другим деловима града.

– Оно што је можда другачије него претходних годинаје да се вирус у комарцима јавља већ средином јула, док је то уобичајено и очекивано у августу и септембру – објаснио је он. –  Највероватнији разлог за то су врућине које нас прате још од маја, па се и вирус брже развија у домаћину – птицама и у вектору. 

Он истиче да се у Новом Саду комарци превентивно тестирају и на вирусе Денга и Чикунгуња грознице, али до сада ниједан узорак није био позитиван на њих. До сада је тестирано 200 комараца у оквиру систематске акције заштите здравља грађана од комараца и ово је први пут да је потврђено присуство вируса западног Нила. За анализу је задужена лабораторија Научног института за ветеринарство из Новог Сада, а присуство вируса утврђује се ПЦР методом, објашњава Аћимовић.

Како даље наводи, изведени су третмани сузбијања комараца у деловима града где детектовани заражени комараци, док ће наредне недеље бити изведени ларвицидни и третмани против одраслих комараца у целом граду, као и ларвицидни третмани из ваздуха и са земље каналске мреже где су изворишта урбаних популација комараца, а потом и адултицидна акција.

Преношење вуруса са комараца на људе обично се дешава у августу и септембру, а изразито високе температуре погодују бржем развоју вируса, те је у заштити здравља грађана кључно током целе сезоне држати бројност комараца под контролом, објашњава Аћимовић и додаје да је важно да се систематски ради на сузбијању комараца и да се не допусти да комарци опстану толико дуго да узму крвни оброк са птице, положе јаја, а онда поново узму крвни оброк са човека и тако пренесу вирус.

Аћимовић даље објашњава да су за случајеве грознице Западног Нила у Србији криви урбани, или како се зову “кућни комарци” чије станишта су та канали, баре, мање водене површине, дворишта и влажни подруми.

Третмане против кућних комараца “Циклонизација” изводи од априла, на површини целог града, на каналима и другим воденим површинама, а потребни су и третмани у зградама са стално поплављеним подрумима на Новом насељу и Лиману. Како каже, неизводљиво је да екипе “Циклонизације” уђу у свако двориште и проверавају да ли има ових микроизворишта, те очекују од грађана да

буду одговорни и да не гаје комарце у својим двориштима – једном недељно треба празнити кофе с водом, уклонити старе гуме, конзерве, тегле и све остале предмете у којима се задржава вод, ставити мреже на вентилационе отворе... Из једне чаше или конзерве са водом или саксије која током сезоне стоји у дворишту може да се излеже чак 300 комараца за само седам дана, нагласио је Аћимовић.

Д. А.

 

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести