Три недеље учења и забаве

Свечаним пријемом на Филозофском факултету у Новом Саду и званично је почела Летња школа српског језика. До 2. августа тронедељну наставу похађаће 47 студената из 24 земље,

мађу њима САД, Јапана, Јужне Кореје, Француске, Аустрије, Немачке, Аустрије, Чешке, Мађарске и бивших југословенских република.

Деканка Филозофског факултета Ивана Живанчевић Секеруш поздравила је полазнике и пожелела им пријатан боравак, а координаторка програма Летње школе проф др Душанка Звекић Душановић у кратким цртама предочила је шта стране студенте очекује у предстојеће три недеље.

– Међународна летња школа српског језика, културе и историје основана је 1996. године, а замишљена је као промоција културе нашег региона и подстицања, унапређења и ширења познавања језика, књижевности, културе и историје изван граница наше земље – рекла је др Звекић-Душановић, нагласивши да се посебан акценат ставља на конверзацију која се примењује у реалним, животним ситуацијама. – После уводног тестирања, полазници су разврстани у групе од А-1 до Ц, у зависности од досадашњег нивоа знања, а сигурно је да ће, као и сваке године, и овог пута бити занимљиво. Неки ће почети од нуле, а неки ће се сусрести с већ озбиљним језичким задацима. Драго нам је што видимо нека лица која су већ похађала нашу школу, то нам потврђује да су њихова очекивања испуњена.

На крају је приређен мини-квиз, где су полазници имали прилику да покажу знање у вези с најпознатијим српским личностима из света науке, културе, уметности, спорта... Најбољи су добили симболичне награде, а потом су имали прилику да се у необавезном ћаскању још боље упознају, пре него што крену на учење.

С. Савић

 

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести