У част ослобођења Карловаца у Првом светском рату положен венац и служен помен

Дан ослобођења Сремских Карловаца у Првом светском рату обележен је у недељу, 8. новембра, полагањем венца крај надгробног споменика и поменом српским војницима сахрањеним на Магарчевом брегу.
oslobodjenje
Фото: Ђ. Радивојевић

Венац је у пратњи сарадника положио председник општине Александар Саша Стојкечић, док је помен осамнаесторици српских војника, умрлих у јесен 1918. од шпанског грипа у карловачкој болници, служио старешина Доње цркве Слободан Вујасиновић.

– Наша слобода после Првог светског рата није била дарована – рекао је Стојкечић, обраћајући се након помена. – Она је била извојевана крвљу нашег народа. Срби су, с које год стране фронта били, живели столетни сан о Србији. Многи хабзбуршки поданици, па и Карловчани, завршили су у добровољачким јединицама српске војске. У јесен 1918. године, они су јуришали ка својим домовима, свесни да их ослобађају од мрске аустроугарске власти.

Српски војници, предвођени мајором Војиславом Бугарским, ушли су  8. новембра 1918. године у Сремске Карловце. Били су то ратни заробљеници, који су се, после слома Аустроугарске, кретали ка Србији, враћајући се својим кућама. Њих је мајор Бугарски на брзину окупио, организовао и увео у Карловце као ослободиоце, где их је спремно дочекало мноштво народа. Тако је, званично, престала хабзбуршка владавина у Карловцима.

З. М.

Vladika
10.11.2020 • 17:23
A ko ih je i kad okupirao ?
EUR/RSD 117.5849
Најновије вести