У Центру за социјални рад одржана обука за хранитеље

Како заштити децу и младе од дигиталног насиља и опасности које се могу пронаћи на интернету и како разговарати с њима о томе, била је тема радионице за око 30 хранитеља у оквиру „Отворених врата хранитељства”, коју је у четвртак организовао Центар за социјални рад Новог Сада у својим просторијама.
д
Фото: Dnevnik.rs

Према речима саветнице за хранитељство и социјалне раднице у Центру за социјални рад Новог Сада Јелице Марић, идеја је била да се кроз непрекидну едукацију обраде различите теме и унапреде компетенције хранитеља и квалитет бриге о деци без родитељског старања.

- Након годину и по смо се први пут састали, а до сад су хранитељи добијали видео-материјал - казала је Јелица Марић. - Теме бирамо на основу резултата испитивања потреба хранитеља и препорука наших саветника за хранитељство који процењују у којим областима би било пожељно обезбедити едукације и нове информације.

Психолог Ана Мирковић учесницима је говорила о дигиталном насиљу које се јавља као последица интензивног коришћења интернета и о процепу који се јавља у комуникацији у породици јер млади често „говоре другим језиком”, односно користе жаргонске изразе за које старије генерације нису чуле.

- Деца и родитељи најчешће не причају о оваквим темама, а најгора страна интернета је дигитално насиље и искоришћавање деце - напоменула је Ана Мирковић. - Сваки облик таквог насиља оставља велике последице на дете, често изазивајући депресију која у неким случајевима може да доведе и до самоубиства. Радионица служи да родитељи и хранитељи боље разумеју своју децу, да комуницирају, да их подржавају, саслушају и, уколико дође до проблема, да га реше на прави начин.


Процена хранитеља

Како је објаснила саветница за хранитељство и социјална радница у Центру за социјални рад Новог Сада Јелица Марић, уколико неко жели да постане хранитељ, потребно је да поднесе захтев месном Центру за социјални рад, као и неопходну документацију. Након тога психолог, педагог и социјални радник процењују општу подобност потенцијалног хранитеља, који након тога пролази детаљну обуку. Када се оконча процена, добијају лиценцу, односно потврду за бављење тим хуманим послом.


Јасмина Беговић је хранитељ пет година и каже да су радионице овог типа изузетно значајне јер им стручњаци помажу да стекну нове информације, да се упознају с новим појмовима и вештинама.

-  Све теме које су обрађиване су нам помогле јер, осим што чујемо реч стручњака, хранитељи међу собом могу да размене информације, искуства и да се посаветују. До сада имам пријатно искуство као хранитељ. Било је изазова, али Центар за социјлани рад и саветници су у сваком тренутку били ту да нам помогну - закључила је она.

Текст и фото: С. Ковач

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести