У Футошком парку: Посађено 113 различитих садница дрвећа

Споменик природе „Футошки парк“ је заштићен Одлуком Скупштине Града Новог Сада („Сл. лист Града Новог Сада“ број 18/2006.) као природно добро од великог значаја и сврстан у III категорију заштите као споменик природе.
ЈКП „Градско зеленило”
Фото: ЈКП „Градско зеленило”

На заштићеној површини Споменика природе „Футошки парк“ установљен је режим заштите II и III степена. У оквиру Програма коришћења буyетских средстава за заштиту животне средине Града Новог Сада у претходном периоду вршена је ревитализација зеленила у парку.

Реконструисани су травњаци, орезане су суве и болесне гране на постојећим стаблима, ревитализоване су површине под шибљем и живом оградом. Поред овога, како би се што боље сачувала флора и фауна, парк је обогаћен садњом 113 младих садница дрвећа (липе, софоре, храста, клена, граба, украсних јабука, дуда, млеча, кестена, јавора, багрема, копривића, мета, кедра, секвоје, руја и других).

За наредну годину су планирани радови на изградњи заливног система као и израда пројектно-техничке документације реконструкције стаза и расвете у парку, каже се у саопштењу које је потписала Јелена Будимчић, помоћник директора за комерцијалне послове и туризам ЈКП “Градско зеленило”.

Н. Х.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести