У Галерији Матице српске млади бирају и питају

Ученици четири новосадске средње школе синоћ су посетиоце Галерије Матице српске водили кроз изложбу „Млади бирају”, која је отворена 1. фебруара и трајаће до 24. марта.
д
Фото: Dnevnik.rs

Изложба уједно представља и завршну фазу пројекта „Мала школа музеологије”, у којем је учествовало 20 средњошколаца из гимназија „Исидора Секулић“ и „Јован Јовановић Змај“, Средње школе за дизајн „Богдан Шупут“ и Средње економске школе „Светозар Милетић“.

По речима кустоса Галерије Матице српске Мирославе Жарков овим пројектом и изложбом Галерија је желела да подстакне младе да изразе своје идеје и поглед на српску уметност, а синоћно вођење кроз изложбу „Млади бирају” и квиз „Млади питају“ осмислили су средњошколци.

– Да би се посетиоци што боље припремили за квиз, млади кустоси ће их најпре провести кроз изложбу и упознати с одабраним делима – објаснила је Мирослава Жарков. – Питања ће бити у вези с изложбом, односно оним што ће посетиоци чути од младих кустоса, али и из опште културе.

Око 60 изложених дела подељено је у три целине, односно три теме: „Времеплов друштва“, „Почетак краја“ и „А ко сам ја?“, а изложбу је реализовала Галерија Матице српске, у сарадњи с Фондацијом „Нови Сад 2021”, Омладинским савезом удружења ОПЕНС 2019. и Војвођанском банком – ОТП групом.

Текст и фото Ј. В.

EUR/RSD 117.9266
Најновије вести