У Каћу волонтери делили пакете социјално угроженима

Каћки волонтери Црвеног крста јуче су, у близини месне заједнице, у Улици краља Петра Првог 2, делили пакете помоћи за социјално угрожене грађане.
к
Фото: Дневник, С.Шушњевић

Они су припремили око 60 пакета у којима су се нашле основне намирнице, попут уља, тестанине и конзервиране хране, као и 20 килограма брашна.

Секретар Црвеног крста у Каћу Петар Кудра подсетио је на то да је, упркос изазовној ситуацији с коронавирусом, та организација активна па је пре десетак дана организовано добровољно давање крви у Светосавском дому, на које се одазвало 25 грађана.

– Наравно, то нису наше једине активности, али, нажалост, епидемија коронавируса нас је спречила да радимо у пуном капацитету – објаснио је Кудра. – Наши волонтери, осим што прикупљају половну одећу, деле прехрамбене и хигијенске пакете социјално угроженим грађанима, помажу и пензионерима с најнижим примањима и немоћнима у кући. Посебно сам поносан на допринос који су волонтери дали пре неколико година, када су нашу државу погодиле јаке падавине. Тада смо, заједно с месном заједницом, с којом имамо одличну сарадњу, уложили много напора да на све начине помогнемо Каћанима, нашим комшијама, да се изборе с последицама поплава.

Петар Кудра је истакао да, иако је волонтирење у Црвеном крсту хуман посао, који оплемењује дух, развија саосећање и омогућава да људи из прве руке виде с којим животним недаћама се сусрећу њихови суграђани, те да директно помогну заједници, млади се ипак не учлањују у Црвени крст у великом броју.

– Интересовање није велико па, на пример, за сада имамо две младе, вредне и преспективне чланице. Једна је укључена у организовање акције добровољног давања крви, док је друга за негу старих – казао је Кудра. – Надамо се да ће се ситуација с епидемијом коронавируса смирити и да ће ђаци поново сести у клупе. То ће нам бити прилика да ученицима представимо наш рад и понудимо им да помажу заједници и да подмладимо екипу наших волонтера.

С. К-ч

EUR/RSD 117.5723
Најновије вести