У лиманску амбуланту стиже намештај, у Адицама завршена фасада

Према анализи стања објеката Дома здравља “Нови Сад”, на територији града и приградских насеља добијена је и листа приоритета за адаптацију, реновирање, дограђивање, али и изградњу нових објеката.
с
Фото: Ф. Бакић/Лиман

Према речима директора Дома здравља “Нови Сад” др Веселина Бојата, Град као власник свих објеката у којима Дом здравља “Нови Сад” обавља функцију пружања примарне здравствене заштите, понаша се одговорно према својој имовини и жели да Новосађани добију што квалитетнију услугу. У том смислу започета је реконструкција објекта на Лиману, изградња новог Дома здравља на Адицама, као и реновирање неких објеката у мањој или већој мери. - Објекат Дома здравља “Нови Сад” на Лиману ће до краја августа бити завршен у грађевинском и у техничком смислу, како је и планирано анекс уговором са извођачима, који су мало продужили рок због целе ситуације са пандемијом ковид – објаснио је за “Дневник” др Бојат. - Завршени су спољашњи радови који су били изузетно захтевни, а сам објекат је већи за метар у габариту у ширину, као и у висину, толико је повећана изолација, као и енергетска ефикасност објекта. Тако је он и кандидат за једну од озбиљних награда, као здравствени објекат са највећом енергетском ефикасношћу у овом делу Европе, предложен од стране одређених европских комисија. На згради је направљена спољашња амбијентална расвета, која ће служити за означавање и обележавање свих значајних датума из области здравства, али и наше историје, државних и црквених празника. Ово ће бити први објекат који ће иницијално имати направљен и програмиран ток расвете у току саме изградње.

Како Бојат каже, у следећих неколико дана завршавају се грађевински радови, а наредних месец дана биће сређена комплентна папирологија и урађене све неопходне провере, које је тражила Канцеларија за јавна улагања. У току је израда намештаја, део опреме је већ купљен, а део ће бити набављен, захваљујући залагању градоначелника Милоша Вучевића.

- Разумем нестрпљење и забринутост грађана, свакодневно добијамо писма Новосађана, која доживљавам као добронамерна, иако можда и нису сва, са питањима када ће објекат на Лиману почети са радом – наводи наш саговорник, додавши да је сигуран, када се врати у функцију, да ће сви бити задовољни. – Завршени су комплетни груби грађевински радови новог објекта Дома здравља на Адицама, а сређивање фасаде је приведено крају. Реч је о самовентилирајућој фасади која је била врло захтевна, а остали су још унутрашњи радови. Већим делом је разведена струја, остаје завршетак у самом објекту: керамички радови, изливање антистатик-подова... Рок за завршетак је јануар 2022. године. За њега је планиран и издвојен новац за набавку нове опреме и биће на радост свих житеља Адица.

Фото: Ф. Бакић
Завршени су спољашњи радови на Лиману, који су били изузетно захтевни, а сам објекат је већи за метар у габариту у ширину, као и у висину, толико је повећана изолација, као и енергетска ефикасност објекта (Веселин Бојат)

У плану је изградња новог дома здравља на Видовданском насељу, те ће се захваљујући новим објектима смањити притисак на оне у ужем центру града. Самим тим се аутоматски подиже и квалитет пружања услуга, уз модерну и нову опрему, али и сам амбијент. Директор каже да постоје и готови пројекти за реконструкцију велелепног објекта на углу Булевара Михајла Пупина и Улице Иве Лоле Рибара, код Дунавског парка. Предвиђене измене подразумевају промену намене тавана у поткровље и уградњу лифта, а планирана је и надоградња рампе за приступ особама са инвалидитетом.

Фото: Ф. Бакић/Лиман

- Реконструкцијом ће објекат “Булевар” у потпуности имати првобитни изглед, будући да је он под статусом заштите Завода за заштиту споменика културе, са којим имамо феноменалну сарадњу – казао је др Веселин Бојат.  – Добили смо од њих сагласност да се са дворишне стране у одређеној мери подигне ниво поткровља, како би могао да стане лифт јер тамо долазе пацијенти старије популације, а олакшавамо и приступ особама које имају потешкоће у савладавању архитектонских баријера.

Фото: Ф. Бакић/Адице

Посебно ми је драго што ћемо реновирати објекат на Булевару Михајла Пупина, јер сам присталица тога да сачувамо све што представља историју Новог Сада. Та зграда јесте његов украс, те је и први на листи за реновирање и адаптацију. Одатле и улагање у објекат у Алмашкој улици, који је такође под заштитом, када смо запуштеном објекту вратили аутентичну историјску новосадску препознатљивост.


Егзит био потпуно безбедан

Директор Дома здравља “Нови Сад” др Веселин Бојат споменуо је и безбедност на фестивалу Егзит када је у питању инфекција ковид – 19 вируса, рекавши да је он пример у свету како се организује једна таква манифестација, која броји десетине хиљада људи. Дом здраља је и ту дао изузено велики допринос, тестирајући брзим антигенским тествима више од 15.000 посетилаца за четири дана.

- Одговорно тврдим да је у том моменту Егзит био најбезбедније место у Србији – објашњава наш саговорник. - Запослени Дома здравља су заједно са представницима Егзита радили малу студију, када смо одабрали око 450 добровољаца. Примарно смо поред брзог тестирања урадили и неке друге анализе, а након 10 до 12 дана су се јављали на контролне прегледе. Тада је око 380 њих подвргнуто поновним анализама и тестирању на коронавирус и нико није био позитиван, што је потврда да фестивал није био место ширења ковид – 19 инфекције. Уколико неко није био из Новог Сада, а урађен је антигенски брзи тест за улазак, речено им је да, уколико се заразе, наведу да су били на фестивалу, али и обавесте нас зарад студије. Нико се није јавио.


По Бојатовим речима, пројекат реконструкције објекта на Новом насељу је завршен и одобрили су га Канцеларија за јавна улагања и Европски инвестициони фонд, који све то финансира. По изгледу би требало да подсећа на лимански Дом здравља. План је, такође, да се реновира објекат Дома здравља “Нови Сад” у Каћу, јер је то место где је експанзија у броју становника и захтева улагања. Радиће се и објекти у Степановићеву и Кисачу, а у неком наредном периоду ће сви објекти Дома здравља “Нови Сад” попримити потпуно ново рухо. Идеја и намера је свакако да се опрема са Лимана, која је постојала пре радова, распореди по потреби у друге објекте.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести