У недељу на размени у Еђшегу: Књиге на сунце, књиге у руке!

Новосадска размена књига, 11. по реду, у духу летњег слогана „Књиге на сунце!”, одржана је у недељу у башти Културне станице „Еђшег“.
е
Фото: Дневник/Бранкица Павковић

Као и ранијих година, посетиоци су доносили књиге из сопствене библиотеке и у замену за њих, на пријемном пулту портала „Преразмишљавање“, могли да добију било коју од књига које су други донели. Учесници и посетиоци с радошћу су, након годину и по, дочекали манифестацију и већ од почетка, у 15 часова, пред улазом у двориште формиран је ред посетилаца који су даровали своје књиге.

- С обзиром на то да је ова Размена прва након дужег времена и свега што нам се издешавало, желели смо да буде одржана, како ми то кажемо, у кругу породице – појаснила је оснивачица Новосадске размене књига Катарина Костић. – Свако је на свом Фејсбук профилу објавио „Коначно размена!“ и то је било све. Није било званичних најава на какве су сви навикли, урадили смо то с идејом да ће информација сама од себе стићи до кога треба. И успело је, ја нисам имала времена да избројим колико је људи дошло. Али препознајем оне који су и раније били са нама, које нисам дуго видела, то су блогери, писци, новинари, а неки од ранијих сарадника Размене и они који су некад држали радионице, сада су учесници.

Све поклоњене књиге, као и прикупљене на Размени, прослеђене су даље, тако да је део обрадовао активне читаоце „Преразмишљавања“ широм нашег језичког подручја, а део ће бити укључен у наредну манифестацију. Традиционално се Размени прикључила и хуманитарна иницијатива „Књигом до осмеха”, у оквиру које су књиге поклањане у замену за хуманитарну СМС-поруку.

Фото: Дневник/Бранкица Павковић

- Једва сам чекао да манифестација поново буде одржана и буквално сам пре неки дан рекао другару да ми је, од свега што је ова корона донела, најжалије што нема Размене књига, без претеривања – потврдио је један од посетилаца Милош Зрнић. – Могу без биоскопа, па и дружења, али без књига ми је све празно. Дошао сам и због хуманитарне акције, али и да мало ослободим полице у својој соби. Донео сам и поклонио неколико добрих књига, надам се да ће некога усрећити.

У оквиру Новосадске размене књига, посетиоцима су понуђени и обележивачи, специјално дизајнирани за ту манифестацију, а на посебном простору изложени су уметнички радови сродни књигама.

- Сликањем се бавим одмалена, а на Новосадској размени књига учествујем од почетка – нагласила је најмлађа волонтерка Размене Сара Филиповић (11), која је изложила неке од својих новијих радова. – Својим делима желим да допринесем манифестацији, а и да људи сазнају за интернет-радњу, коју сам покренула. Изложила сам слике на платну са јинг-јанг мотивима, јер ме подсећају на све што се до сада дешавало у Размени. Један рад ми је већ резервисан. Поред слика на платну, правим налепнице, привеске и накит.

Новосадску размену књига организовао Центар за културу и нове медије „16. јул”.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести