У НЕДЕЉУ У АМБУЛАНТИ НА ЛИМАНУ Превентивни прегледи за бубрежне и срчане болести

У амбуланти Дома здравља „Нови Сад” на Лиману у недељу, 21. априла, од 8 до 16 часова, одржаће се акција превентивних прегледа, који могу да укажу на ризик од бубрежне и срчане инсуфицијенције.
1
Фото: Дневник

Грађани ће моћи да ураде електрокардиограм (ЕКГ), да им се израчуна степен ухрањености (БМИ), биће им мерени крвни притисак и пулс, као и гликемија и анализе урее и креатинина.

- Израчунаваће се и јачина гломеруларне филтрације (ГФР) из вредности креатинина у серуму пацијента. Добијене вредности могу да послуже за утврђивање степена опадања бубрежне функције – наводе у Дому здравља „Нови Сад”.

У овој установи напомињу како се лабораторијске анализе раде од 8 до 11, те моле пацијенте који желе да ураде лабораторијске анализе да пре тога не доручкују.

Дом здравља „Нови Сад” се на овај начин придружује акцији превентивних прегледа Министарства здравља Републике Србије, која се организује у 170 здравствених установа широм Србије. Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима. 

Љ. П.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести