У Новом Саду отворен 17. СВЕТСКИ КОНГРЕС РУСИНА, Црнобарац: Очување БОГАТСТВА РАЗЛИЧИТОСТИ за будуће генерације наша ЗАЈЕДНИЧКА ТЕКОВИНА

НОВИ САД: Заменик градоначелника Новог сада Игор Црнобарац присуствовао је свечаном отварању 17. Светског конгреса Русина на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду.
n
Фото: novisad.rs

Конгрес се одржава од 17. до 19. августа уз присуство делегација чланица Конгреса и 140 учесника научног скупа који долазе из Пољске, Чешке, Словачке, Мађарске, Хрватске, Румуније, Украјине, Сједињених Америчких Држава, Канаде и Србије.

Чланица Светског Конгреса Русина из Србије је Матица русинска, а њену делегацију чине и чланови из других русинских организација у Новом Саду – Русинског културног центра, Културно-просветног друштва ДОК – Нови Сад и Друштва за русински језик, књижевност и културу.

Тема Конгреса је заштита баштине Русина, уз презентовање досадашњих резултата рада русинске националне заједнице, креирање пројеката за афирмисање и развој русинског народа у светским размерама, те ревитализација русинског језика.

Заменик градоначелника  Игор Црнобарац се обратио присутнима истакваши да Град Нови Сад подржава активности Националне заједнице Русина, јер је богатство различитости, које је идентитетски у њега уткано, наша заједничка тековина коју имамо обавезу да чувамо за будуће генерације, баш као што су је претходне генерације чувале за нас. Такође је подсетио на универзалне вредности и заједничку сарадњу кроз историју два народа, истакавши да се кроз идеју заједничког живота већинског становништва са мањинским националним заједницама негује традиција и савременост.

- Град Нови Сад континуирано подупире културне и просветне активности русинске заједнице, у складу са Законом о култури Републике Србије, а у виду расписивања конкурса за финансирање пројеката у сфери културе уз добијање мишљења русинског Националног савета. У оквиру тих активности, само у 2023. години подржали смо: 22. дечји фестивал "Веселинка", 21. Русински фестивал малих сценских форми  - Ђура Папхархаји, Рад Русинског културног центра, "Сусрете Русинског културног центра 2023", манифестацију „Обреди прелаза код војвођанских Русина“ Завода за културу војвођанских Русина, рад Матице русинске из Руског Крстура – рекао је заменик градоначелника Црнобарац.

Фото: novisad.rs

Свечаном отварању присуствовали су испред Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог државни секретар Нинослав Јовановић и посебни саветник Марин Пиуковић, покрајинска омбудсманка др Драгана Ћорић, представник Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Адриан Борка, те представник Националног савета Русина Јоаким Рац и Завода за културу војвођанских Русина Сашо Сабадош,  као и бројни представници русинске националне, као и академске заједнице.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести