У Србији СВЕ ВИШЕ ЖРТАВА ТРАФИКИНГА Европски дан борбе против трговине људима обележен у Новом Саду

Током 2022. године идентификоване су 62 жртве трговине људима у Србији, што је за 35 одсто више у односу на 2021. годину, подаци су Центра за заштиту жртава трговине људима, изнети на данашњој акцији у центру Новог Сада поводом Европског дана борбе против трафикинга.
е
Фото: Ф. Бакић

Међу њима су доминантно жртве сексуалне експлоатације, принудног просјачења, радне и вишеструке експлоатације, а реч је и о родно заснованом феномену, будући да су најчешће жртве управо девојчице и жене.

– Важно је да разумемо да трговина људима не подразумева силу у процесу врбовања, већ злоупотребу тешких прилика особе за коју се планира експлоатација – наглашава у име Тима Града Новог Сада за борбу против трговине људима др Нада Падејски Шекеровић, из Центра за социјални рад. – Дакле, када имамо огласе који обећавају велику зараду, лак приступ до одређеног посла, са мало података који нису проверљиви, треба да посумњамо да може бити речи о трговини људима. Процеси врбовања су такви да у својој основи садрже психолошку манипулацију, те су усмерени ка особама у стању социјалне потребе, које су у тешким животним приликама, те им је потребно било шта што може да им донесе лаку зараду и лако решење проблема. Важно је и да знамо да је највећи број експлоатација 100 километара од места пребивалишта у нашој земљи.

Фото: Ф. Бакић

Као и Црвени крст Србије, Црвени крст Новог Сада превасходно се бави превенцијом трафикинга, односно едукацијом деце и младих о овом феномену.

– Циљ нам је да приликом обележавања овог дана скренемо пажњу јавности и наших суграђана на постојање овог друштвеног проблема који постоји свуда око нас, као и да нема земље која није погођена овом пошасти – истакао је самостални стручни сарадник Црвеног крста Новог Сада Раде Станојчић, напомињући да је Србија лоше позиционирана на лествици европских земаља, будући да из године у годину расте број жртава трговине људима. – Наша организација се бави превенцијом, то нам је основни циљ, тако да одржавамо радионице у новосадским основним и средњим школама. У протеклих годину дана смо реализовали око сто радионица, на којима је укупно било укључено око 2.500 ученика. Мислим да се овом темом недовољно бавимо и да би требало више пажње да јој се посвети. Раније људи нису имали информације о трговини људима, била су размишљања да се то не дешава овде, али последњих година постали су свесни да се то дешава и у нашој земљи.

Фото: е

Трафикинг је феномен који обухвата више различитих (не)дела, а која превасходно угрожавају људски живот и основна људска права. Такође, лоша социјална ситуација у земљи, односно потреба наших суграђана да себи приуште бољи живот, главни је узрок који доводи до трговине људима, закључак је јучерашње акције коју је Црвени крст Новог Сада организовао у сарадњи са Полицијском управом у нашем граду и Одељењем пограничне полиције за странце, сузбијање илегалних миграција и трговине људима.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести