Ученици ШОСО „Др Милан Петровић” учили о безбедности у саобраћају

Ученици ШОСО „Др Милан Петровић” учили су како да безбедно учествују у саобраћају, а пројектом „Безбедно посебно потребно 2” предвиђена су предавања и обука у пружању прве помоћи.
bezbednost, fbakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

По речима Славена Манића из Удружење грађана „Институт за безбедност у саобраћају”, које је и иницијатор пројекта, млади су најугроженији учесници и изузетно је значајно то да особе с посебним потребама буду припремљене за самостално учешће у саобраћају.

„У првој фази смо одабрали ученике који могу самостално да учествују у саобраћају, а након тога смо деци и особљу које ће с њима касније радити, одржали предавања о безбедном учешћу и с њима ћемо проћи обуку о пружању прве помоћи“, објаснио је Манић, и додао да ће на крају уследити оцењивање, односно ученици ће показати шта су научили.

“Важно је и да деца знају коме и на који начин у случају саобраћајне незгоде треба да се обрате, било да су повређени или су сведоци.”

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Ученици су током обуке имали прилику да науче важност везивања појаса у аутомобилима, испробају тзв. пијане наочаре, а наставница здравствене неге у Медицинској школи „7. април” Јелица Мијановић помогла им је да савладају указивање прве помоћи.

„Желимо да наши ученици стекну основна знања о безбедности у саобраћају и како да их примене у неким свакодневним активностима“, рекла је психолог у ШОСО „Др Милан Петровић” Жаклина Божовић, која сматра да пројекат треба да се настави и следеће године, будући да се показао као врло користан.

Вежбама су присуствовали и припадници полиције и Ватрогасне бригаде, који су се потрудили да свој посао приближе ученицима, да им покажу шта на интервенцијама користе, као и да им укажу на то да им се у сваком тренутку могу без страха обратити за помоћ.

Пројекат се другу годину заредом реализује у склопу Локалног акционог плана за младе за 2017, уз финансијску подршку Града Новог Сада, Градске управе за спорт и омладину, а партнери су и МУП Републике Србије, Управа саобраћајне полиције, Ватрограсна бригада „Нови Сад”, СОШО „Др Милан Петровић”, ДДОР „Нови Сад”, Удружење „Добитник” и ауто-школа „Браво”.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести