Удружење Херцеговаца у Новом Саду ставља акценат на хуманитарне активности

Удружење Срба, Херцеговаца и пријатеља у Новом Саду, основано 1991. године, окупља бројне чланове из Србије и иностранства, а формирано је због мисије помагања и прикупљања помоћи борцима и народу Херцеговине из Новог Сада, Зрењанина, Бачке Паланке и других места у Србији.
е
Фото: Зоран Секулић

Тачан број је тешко утврдити јер чланови који су некада били у Новом Саду, сада су у иностранству, али свакако више од 800 особа поседује чланску карту тог удружења, што их све сврстава у једну од најбројнијих и најстаријих организација тог типа.

– Иако је кроз Удружење прошао знатан број младих, углавном је око 40 њих увек активно – каже председник Удружења Срба, Херцеговаца и пријатеља у Новом Саду Бојан Миленић. – Заједничким снагама, током рата, у Херцеговину је успело да пошаље више од 270 различитих пакета одеће, обуће, хране, школског прибора и медицинских апарата, а посебна пажња се придавала избеглицама. Престанком рата, Удружење се посветило привредним и културним активностима и повезивању људи који вуку корене из Херцеговине а данас живе далеко од завичаја.

Удружење богатим културним и образовним програмима обележава све велике годишњице везане не само за народ Херцеговине него и српски народ. Осим образовних активности, Удружење организује и многе хуманитарне, попут добровољног давања крви, прикупљања помоћи поплављеним подручјима у Србији, прикупљање новца за оболеле, а учествује и у акцији „Космет на дар” и „Чепом до осмеха”. Све активности младих Херцеговаца реализују се више пута годишње у Новом Саду. Након осме акције давања крви у Новом Саду прикупљене су укупно 434 дозе крви.

– Током лета 2017. године, у сарадњи с локалним организацијама у Херцеговини, организовали смо велику акцију под називом „Пробуди хероја у себи”, током које је у пет наврата прикупљено укупно 235 доза – истиче Миленић. – Од 2014. године неколико пута годишње у оквиру манифестације „Сабор омладине Херцеговаца и пријатеља”, у неком од новосадских локала окупља се омладина, углавном студенти, који живе у Новом Саду. Овога пута организација жели да цео догађај подигне на виши ниво и да први пут на једном месту окупи како младе чланове Удружења, тако и остала братска херцеговачка удружења у Србији.

Т. Буха

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести