Уграђени прозори и врата на Музичко-балетској школи, ускоро ентеријер

Изградња Музичко-балетске школе с концертном двораном на Лиману 3 почетком прошлог месеца ушла је у трећу фазу радова, а тренутно је у припреми документација за четврту.
е
Фото: Dnevnik.rs

До сада је изидана читава конструкција зграде, уграђена су врата и прозори, а потребно је још поставити подове и плочице, након чега ће се прионути на опремање ентеријера.

Према речима директорке Балетске школе Сање Вучуревић улази у Музичку и Балетску школа биће одвојени, али публици ће на располагању бити и главни улаз који води у фоаје (ходник) до концертне дворане где је предвиђен градеробер за публику.

- На трећем спрату налази се велики амфитеатар за наступе оркестара, као и још две сале које ће служити за јавне часове - казала је Вучуревић. - Те сале воде на пространу терасу, где ће бити смештен мали кафић за публику. Ја сам задовољна не само изгледом школе, већ и њеном функционалношћу и условима. Посебно истичем значај концертне дворане, која ће ученицима обе образовне установе омогућити да стекну самопоуздање на сцени. Сигурна сам да ће изградња објеката, у којем ће се школовали врсни уметници, донети нову еру у балетској уметности.

Планирани капацитет Музичко-балетске школе с концертном двораном је укупно 2100 ученика и 260 наставника, од тога Музичку школу ће похађати 1.500 ученика, а Балетску 600. Тако ће у једној згради бити смештене смештене четири школе: основна и средња Балетска школа и основна и средња Музичка школа.

Директорка Музичке школе “Исидор Бајић” Радмила Ракин-Мартиновић казала је да ће Нови Сад напокон добити погодан простор за уметничко образовање ђака, а ту ће се одржавати и око 250 манифестација годишње.

- За нас је значајно да ће концертно-студијска дворана имати површину око шест хиљада квадратних метара, са 428 места, и да је пројектована по најсавременијим принципима акустике - појаснила је директорка Ракин-Мартиновић. - Око 100 хиљада грађана годишње ће имати прилику да прати активности у концертној сали, која ће се користити и за концерте врхунских светских уметника. Осим тога, биће реализована и продукција свих облика уметничких перформанса: концерта, позоришне и балетске представе.

Према њеним речима, обезбеђени су студијски капацитети са најсавременијом опремом за аудио и видео снимање што ће омогућити да се оформе нови смерови, попут дизајна звука, традиционалне народне музике, yеза, рока, поп музике и мјузикла.  

Фото: Dnevnik.rs
Од школе до академије

Према речима директорке Балетске школе Сање Вучуревић један од циљева те школе је да се при тој новој згради стекну услови да заинтересовани могу школовати за наставнике и балетске педагоге, односно да Балетска школа прерасте у академију. Како је казала играч, ма колико да је добар, ако не зна методику плеса он не може да се снађе у наставном процесу. За сада заинтересовани нигде у Србији не могу изучити методику балета и савремене игре али директорка Вучуревић верује да ће се то захваљујући овом пројекту убрзо променити.

С. Ковач

Фото: Dnevnik.rs
EUR/RSD 117.5714
Најновије вести