Улични свирачи господаре Новим Садом

Рок, џез, блуз, ска, кантри, фанк ритмови… преплавили су Нови Сад у оквиру 15. фестивала уличних свирача. Најлепше од свега је што се многобројни посетиоци нису опирали заводљивим

звуцима које су стварали музичари из разних делова Србије и Европе.

За свачији узраст и укус, други дан Фестивала почео је после подне у центру града акустичним свиркама, покретним музичким представама, акробатским изведбама и мађионичарским триковима. Новосадске улице биле су испуњене квалитетном музиком, дечјом грајом и снажним аплаузима присутних.

Тако су масу најпре забављали „БадаБимБумБенд” из Тоскане (Италија), покретни мини-оркестар који се, у склопу свог перформанса, у једном тренутку стопио с публиком. Малишани су, чини се, највише уживали у представи за децу „Игра, играј, играмо се” Новосађанке Неде Поповић.

На примамљивом репертоару другог дана Фестивала, нашли су се и млади бањалучки yипси-yезери „Нyлон Цлуб” и италијански мултиинструменталисти „Нандо се Маила”. Највећи утисак оставила је храбра и насмејана девојчица која је, у пратњи тог музичког двојца, својим невероватним акробатским способностима на свили засенила најмлађе који су је нетремице посматрали и фотографисали.

Правац из Хрватске дошли су забављач и циркусолог из Загреба, Давор Першић и „Мy Буддy Моосе”, бенд који свира гаражни рок, и загрејали посетице за наступ Банаћана – зрењанинског „дромбуље/ди-yеј” дуа „Балкан Њеирдос” и кикиндског yез-поп-рок трија „Дрво Труо”.

Да је овогодишња јубиларна манифестација и даље у интернационалном фазону, потврдили су и гости из Мађарске – амбијентални бенд „Инту”, британски гитриста Фламенцо Тхиеф и кловн-пантомимичар Шон Мениго из Француске. Том списку слободно можемо додати и београдског кантаутора познатијег као Краљ Чачка, али и с титулом српског Тома Вејтса.

Колико у суботу, последњег дана манифестације, Улични свирачи настављају у истом омамљујућем маниру, стављајући акценат на дечје представе, разне радионице и интересантне музичке комбинације које ће посетиоцима приближити савршен склоп различитих жанрова. Само да најављена киша не поквари атмосферу!

Л. Р.

 

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести