Уникатни радови мама-предузетница

Први дани децембра и нешто ниже температуре, у дослуху с градском атмосфером, буде празничне осећаје па не остављају равнодушним ни оне зимогрожљиве. Разлог за излазак из топлих домова

 углавном се налази у интересантним садржајима који се у овом периоду дешавају нешто чешће.

Један од таквих је и Базар мама-предузетница, који ће се одржати 13. децембра у БИГ-у, а посетиоци ће тог дана имати прилику да виде, али и купе, ручне радове и производе које су вредне и талентоване мајке направиле. Осим накита и предмета рађених у декупаж или другим популарним техникама, на Базару ће се наћи домаћи козметички производи, уникатни одевни предмети и многи други производи.

На идеју да се на једном месту окупљају маме-предузетнице које ће моћи да поделе искуства, и можда започну сарадњу, дошли су из београдске волонтерске организације „Центар за маме”, која од 2012. године организује таква окупљања у Београду. Како нам је рекла једна од организаторки Јована Ружичић, иако је идеја покренута у главном граду, из Центра би волели да се тако нешто прошири па да се на тај начин маме окупљају у целој Србији. Корак ка томе је организација Базара мама-предузетница у Новом Саду. Због тога из те организације позивају заинтересоване суграђанке да се пријаве за учешће на инфо­центарзамаме.рс и постану део првог Базара мама предузетница у нашем граду.

Иначе, Центар за маме је првобитно био место за бесплатно правно саветовање породиља које имају дилеме и недоумице у вези с правима која су им обезбеђена Законом о раду. Убрзо су схватили да постоји потреба за додатним умрежавањем мама које кроз разне радионице могу да се упознају и рамењују искуства, али и да науче нешто ново. Следећи корак је био организација догађаја попут оног који ће Новосађани имати прилику да виде следећег викенда у Тржном центру БИГ.

Како кажу из Центра, потреба за таквим иницијативама је веома велика јер се у пракси показало да жене које остају у другом стању не знају која су њихова права, а неретко доживе непријатности управо због тога.– С обзиром на то да је у данашње време један од најактуелних проблема управо пад наталитета, веома је важно да се мајкама омогући да испуне свој пуни људски потенцијал и да не морају да бирају између детета и посла. Оно што се јавља као најчешћи проблем управо се односи на имплементацију закона, који у принципу нису лоши – рекла је Јована Ружичић.

Један од примера успешности таквих иницијатива је резултат кампање „П(Б)раво за маме”, која се залагала за измену Закона о финансијској подршци породици с децом. Јавни разговор 250 трудница и мајки с 250 посланика је довео до тога да су неки од чланица Центра за маме постале део радне групе при Министарству рада и социјалне политике за измену поменутог закона.

Разлог за добре резултате та организација налази у томе што су сви чланови заправо волонтери с великом жељом да помажу. Како нам је рекла Јована Ружичић, сви они налазе мотивацију у примерима блиских људи, а неки су и сами прошли кроз сличне проблеме. Чињеница да поред својих пословних обавеза стижу да издвоје време и за такве активности, како каже, говоре довољно.

В. Павлов

 

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести