Ускоро градња саобраћајница на Подбари и Сајлову

Изградња нових улица и комунално опремање старих, мостови, изградња канализације, дечја игралишта, неке су од остварених ставки из Програма уређивања грађевинског земљишта за 2019. годину, а које Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције (УГЗИ) истиче у свом предновогодишњем саопштењу. Како из УГЗИ-ја наглашавају, година на измаку била је „у знаку успешне реализације планираних инвестиционих активности, изузетно важних за урбани развој града Новог Сада”.
Sajlovo - ulice ccekaju asfalt
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Тако је, наводи се у допису јавности, изграђено више од десет километара нових саобраћајних површина, а кроз редовно одржавање путева асфалтирано је 72 километара саобраћајница. Изграђена су и два нова булевара, Сентандрејски и Бате Бркића, а знатан број улица, међу којима и Булевар деспота Стефана, Толстојева, Руђера Бошковића, Јосифа Руњанина, Јована Храниловића, Дрварска, Нова у Ветернику, Ратарска и Индустријска на Ченеју, као и три улице у Подграђу, потпуно је опремљен комуналном инфраструктуром.

Из УГЗИ указују на то да је безбедност у саобраћају подигнута на виши ниво изградњом кружне раскрснице у Сремској Каменици код Института, као и изградњом бициклистичке стазе између Футога и Бегеча. Градска управа комунално је опремила и капиталне објекте, као што су зграда РТВ-а, Кинеска четврт, објекти за избегла лица у Ветернику, Научно-технолошки парк. Новац је уложен и у партерно уређење Будисаве, Ковиља и Степановићева. У 2019. години, напомињу из Управе, уређен је део Подграђа код Војне болнице, а санирана је и висећа осматрачница на Петроварадинској тврђави.

Како најављују из УГЗИ, у наредном периоду планира се изградња нових мостова, а 2019. године је потпуно реконструисан Сентандрејски мост преко Канала ДТД, поправљене су пешачке стазе на Мосту слободе, док су сви мостови прошли стручни преглед с оценом стања и предлогом мера заштите. Из Управе подсећају на то да је „Жежељев” мост добио и планиране приступне саобраћајнице.

У допису јавности додаје се да је велика пажња посвећена успостављању једнаких комуналних стандарда на целој територији града, те је тако изграђено више од 30 километара канализационе мреже на Адицама, у Ветернику, на Клиси и у Руменки. Изградња јавног осветљења оличена је у више од 600 нових стубова с ЛЕД извором светла на новоизграђеним саобраћајницама, али и у деловима Петроварадина, Ветерника, Адица, Ковиља, Сремске Каменице, Сајлова. Како истичу у УГЗИ, лане је Нови Сад први пут добио соларно јавно осветљење, те тако 100 светиљки тог типа осветљава дечја игралишта и аутобуска стајалишта на 46 локација у граду.

Постављена су три нова семафора – на Булевару Европе, Булевару краља Петра Првог и у Прерадовићевој улици у Петроварадину, док су два тренутно у изградњи у Улици Новосадског сајма. Новцем којим је Управа располагала изграђено је и седам баскет-терена, две теретане на отвореном и скејт-парк за децу, док је скејт-парк за одрасле у потпуности реконструисан. Поправљено је око 100 постојећих дечјих игралишта и изграђено шест нових с иновативним садржајима, а постављено је и 150 клупа и више од 300 корпи за отпатке.

Како кажу из Градске управе за грађевинско земљшите и инвестиције, у току су капиталне инвестиције изградње, реконструције и опремања продужетка Булевара Јована Дучића, Улице Марка Миљанова, Улице Соње Маринковић у Сремској Каменици, парка на Новом насељу, пречистача отпадних вода у Бегечу, које би требало да буду завршене током године. У Управи очекују да ускоро почне изградња саобраћајница на Подбари и Сајлову, као и инфраструктурно опремање стамбеног блока за припаднике снага безбедности на Југовићеву. „За знатан број будућих инвестиционих подухвата, као први неопходан корак ка реализацији, у изради је пројектно-техничка документација, чијим завршетком ће се створити услови да се у буyету определи новац и за саме радове”, додаје се у саопштењу.

По речима начелника Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције Дејана Мандића, све наведене инвестиционе активности показују да Град Нови Сад има намеру да квалитет комуналне инфраструктуре доведе на висок ниво.

– Примарни циљ нам је успостављање највиших комуналних стандарда, који морају бити једнаки за све наше суграђане, а у том правцу и још јачим темпом наставићемо и у наредном периоду – изјавио је Мандић, а пренето је у саопштењу УГЗИ-ја.

С. Крстић

Фото: архива Дневника

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести