УТИЦАЈ СНА НА ПРАВИЛАН РАСТ И РАЗВОЈ ШКОЛСКЕ ДЕЦЕ Препорука је да би требало спавати 10-12 сати

Колико је сан важан за правилан раст и развој деце, кроз радионичарски рад моћи ће да науче ученици трећих и четвртих разреда из четири основне школе на територији Новог Сада.
a
Фото: Pixabay

Ђаци ће научити и када је препоручено време одласка на спавање, као и о краткорочним и дугорочним последицама недовољног и нередовног сна.

– Спавање има значајну улогу у развоју и сазревању мозга, али и целог организма. Током спавања ослобађају се хормони потребни за раст и развој детета. За свакодневно функционисање детета неопходно је довољно квалитетног сна. Родитељи усмерени на успех у школи и многобројне ваншколске активности често заборављају да је сан једнако важан за правилан раст и развој детета баш као и здрава исхрана и редовно вежбање – кажу у Дому здравља „Нови Сад”.

Недовољно сна доводи до раздражљивости, нервозе, честих промена расположења, слабијег сналажења у социјалним ситуацијама. Може се одразити и на успех у школи кроз тешкоће са учењем, проблеме са концентрацијом и усмеравањем пажње. Дете може бити непажљиво и хиперактивно на часу напросто јер је поспано. Утиче и на метаболизам, што доводи до повећаног уноса калорија и здравствених проблема повезаних са прекомерном телесном масом.

– Код детета може постојати и отежана контрола емоција и импулса. Исто тако умор се може одразити на способност доношења одлука и брзину реаговања. Све ово може бити значајан фактор у развоју ризичних понашања карактеристичних за овај развојни узраст – додају у Дому здравља.

Од детета до детета варира неопходна количина сна. Истраживања показују да значајан проценат деце спава мање од осам сати. Препорука је да то буде између 10 и 12 сати у овом развојном периоду.

– Дужина сна, такође варира и од ситуације у којој се дете налази. Уколико је под повећаним психофизичким оптерећењем, као што су серија напорних тренинга, припрема за такмичење, полазак у школу, потребно му је више сна и одмора – напомињу у Дому здравља.

Радионице се реализују у оквиру пројекта „Утицај сна на правилан раст и развој школске деце 2023“ који Дом здравља “Нови Сад” спроводи у сарадњи са Градском управом за здравство.

Љ. П.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести