Варјаче укрстило 35 екипа на Чварак фесту у Каћу

Чварак фест, 12. по реду, одржан је јуче у Каћу, а варјаче је укрстило 35 екипа које су се надметале у топљењу овог деликатеса од свињског меса.
д
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Манифестацију која има међународни карактер, организује локално Удружење грађана “Кату”. За победнички војвођански чипс, како многи воле да зову чварак, кажу познаваоци потребно је знање, али и вештина. Мора бити уједначен, али је битна и јачина ватре на којој се топи, као и када додати млеко, како би му боја била попут дуката.

- Чварак мора бити једнако исечен, од масног ткива, жут као дукат, лепог мириса и наравно лепог укуса. И текстура мора бити добра, а то се види када се пресече - појашњава Мирослав Пиљић испред организатора манифестације.

Пиљић каже да се ове године пријавило 35 екипа, и да су и поред епидемиолошких мера и читаве ситуације у вези са тим, успели да организују овогодишњи “Чварак фест” који годинама уназад окупља велики број љубитеља чварака, али и доброг дружења. Ипак и поред свега набројаног, како сазнајемо од такмичарске екипе из Ковиља, битно је и чиме се свиње од којих се топе чварци хране. Њихове су веле одгојене покрај салаша.

Фото: Дневник/Р. Хаџић
Знају Каћани, а посебно сви наши драги гости који већ годинама због „Чварак феста” долазе, да ово није само гастрономски празник, већ да је и начин да покажемо како негујемо и чувамо своје традиционалне производе (Милан Ђурић)

- Пре две године смо освојили друго место. Наши чварци су од свиња које се хране кукурузом, јечмом и житарицама. Веома је битно где су свиње одгојне и под каквим условима, а самим тим је и другачији квалитет меса - каже Радослав Живанов.

Његов колега у такмичарској групи вели да, како би чварак био добро припремљен, битно је и када се млеко сипа. Они га сипају на половини топљења, како би се “ухватило” за сваки чварак и дало му дукат-жуту боју. 

Фото: Дневник/Р. Хаџић

Већина екипа имале су и “свирце” што им је доста олакшало и улепшало концетрацију за припремање овог војвођанског деликатеса.

Поред такмичарског, ова манифестација има и изложбено продајни карактер, па су били доступни дуван чварци по цени од 1.000 динара за килограм, а исто толико димљене сланине кошта 950 динара.

Фото: Дневник/Р. Хаџић


Милош Вучевић: Бачвански чварак деликатес без премца

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, поводом манифестације “Чварак фест” на свом Инстаграм профилу јуче изразио велико задовољсто што се налази баш у Каћу.

- Наш бачвански чварак је за мене био и остао краљ доброг укуса и деликатес без премца. Много ових укусних браон “бомбона” ће се данас испећи и појести на “Чварак фесту” у Каћу, а ја сам одушевљен што сам ту, те што уз добре људе и још боље домаћине чувамо традицију због које је наш чварак надалеко чувен! Желим пријатан недељни ручак свима, док је овде, у Каћу, гастрономско уживање у пуном јеку – истакао је Вучевић.


Заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић који је отворио овогодишњи “Чварак фест” поздрављајући присутне је изразио задовољство што се одржава манифестација која  већ 12 година промовише један од најпознатијих гастрономских производа овог поднебља. - Знају Каћани, а посебно сви наши драги гости који већ годинама због “Чварак феста” долазе у Каћ, да ово није само гастрономски празник, већ да је и начин да покажемо како негујемо и чувамо своје традиционалне производе и право мајсторство наших домаћина. Ја сам лично поносан на све њих. Овом приликом желим да се захвалим организаторима на великом ентузијазму и посвећености да ова манифестација сваке године буде све боља, надам се да ће љубитељи добре и укусне хране уживати у овог викенда у Каћу, а да ће такмичари пружити свој максимум, поштено одмерити снаге и да ће најбољи победити - изјавио је Милан Ђурић и захвалио се представницима Месне заједнице на доброј сарадњи захваљујући којој су у овом насељу успешно реализоване многе инвестиције, напомињући да ће Град наставити да ослушкује потребе становника Каћа и доприноси њиховом квалитетнијем животу.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести