Ватрогасци чекају нови дом на Телепу

Регионални центар за ванредне ситуације, који би у скоријој будућности требало да се изгради на Телепу и још увек чека на пројектанта који се тражи путем тендера, новосадским ватрогасцима решиће, кажу, бројне проблеме.
е
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Будући да се у последњих 20-ак година град практично удвостручио, како по броју становника тако и површински, систем рада ватрогасних јединица у којем постоји једна централна која опслужује цео град одавно је превазиђен, сматра командант Ватрогасног батаљона Нови Сад Игор Адам. 

– Свуда то функционише тако да су квартови покривени одређеним бројем јединица, односно једном мањом. На тај начин се много брже покрива сваки део града. Расте број становника, а самим тим и број возила, закрченост улица. Тиме се аутоматски повећава и време доласка до одређеног места – каже Игор Адам. – Некад је у Новом Саду било 200.000 становника, брже се стизало до неке тачке са овог места, а сада, ако је све дупло проширено, повећава се наше време стизања до пожара. Када имате више јединица на више различитих места у граду аутоматски сте скратили време стизања и „одговор” ватрогасаца је бржи у сваком тренутку.

Командант Ватрогасног батаљона Нови Сад каже да је излаз из садашњег ватрогасног дома у Улици Јована Суботића веома скучен, неприступачан и проблематичан за њихова велика возила. Због тога су исказали своје потребе за пројектовање новог центра не би ли он био по њиховој мери.

– Ова јединица апсолутно више не задовољава потребе града и ми у најхитнијем року морамо да направимо бар још једну јединицу где ћемо да имамо дислокацију, али и да задржимо обе - објашњава командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Нови Сад Стојан Миловац и додаје да је најважнији фактор за успешност гашења неког пожара време стизања на место догађаја. – То не може да се уради с бржим возилима због фреквенције саобраћаја. Ситуација се компликује, а једино чиме ми можемо да одговоримо на тај проблем је више мањих локација из којих ће време стизања бити заиста кратко, чиме ће и резултати рада бити бољи.    

Више места и за вежбу

У регионалном центру за ванредне ситуације, који ће се градити на углу Булевара патријарха Павла и Сомборске улице, би, осим ватрогасне, требало да буду смештене и службе спасавања, заштите од поплава и других елементарних непогода, управљање ризицима и слично. Двориште центра требало би да има полетно-узлетну писту за хеликоптер и вежбалишта за обуку и тренинг, која ће, осим ватрогасаца, користити и припадници других спасилачких служби. На поменутом тренажном простору, између осталог, предвиђени су торањ с пет-шест спратова, вештачка стена, базен-танквана за симулацију гашења пожара запаљивих материја, затворени базен за обуку тима за спасавање и справе за обуку.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.3637
Најновије вести