Већина смештаја попуњена: На Егзит стижу гости из целог света

НОВИ САД: Интересовање иностраних и регионалних посетилаца за јубиларни Егзит фестивал је огромно, па су скоро сви смештајни капацитети у Новом Саду већ седмицама попуњени.
е
Фото: Dnevnik.rs

Према подацима највеће светске платформе за издавање смештаја Booking.com, у нашем граду је већ дуже време чак 99 одсто смештаја попуњено од 8. до 12. јула, а слична ситуација је и на другој водећој платформи “Аирбнб”. Стога су организатори Егзита позвали Новосађане, да искористе прилику и издају смештај за посетиоце из целог света.

- Интересовање гостију је превазишло сва наша очекивања, па претпостављамо да ће ове године бити рекордна посета - казао је директор Егзитове туристичке агенције Акош Селеши. - Поједина тржишта, попут Француске и Немачке, бележе пораст од више стотина одсто у односу на претходне године. Новосађани имају сјајну прилику да издају своје приватне станове и собе и да, што је најважније, то учине по потпуно безбедним условима јер готово сви странци пре уласка у Србију морају имати негативан ПЦР тест.

Према подацима с којима располаже Туристичка организација Новог Сада (ТОНС), пре свега из хотела, забележен је велики број упита и потврда резервације. Многе државе су последњих седмица измениле услове путовања и све је мање ограничења, посебно за оне који су вакцинисани, па из ТОНС-а очекују госте из региона, али и из Велике Британије, Турске, Холандије, Туниса, Немачке, Аустрије, Египта, Норвешке, Мађарске, Италије и Русије.

Како је објаснила портпаролка ТОНС-а Тихана Путин, у протеклом периоду највећи број ноћења остварили су туристи из околних земаља, што ће вероватно бити случај и за време највеће журке на Тврђави. Осим њих, надају се гостима и из других градова Србије, који ће искористити прилику, не само да се добро проведу, него и да упознају лепоте Гибралтара на Дунаву.

- С обзиром на то да Нови Сад није планински центар, нити приморски град, већ такозвана “сити брејк” дестинација, веома је важно да се боримо за сваког туристу, те смо изузетно активни по питању промоције нашег града који има да понуди много тога - истакла је Тихана Путин и додала да је приметно да је од почетка године све више гостију у нашем граду.

Занимљиво је да су цене смештаја знатно веће у односу на претходне године. У појединим хотелима у граду ноћење кошта чак 400 евра, што надмашује и смештај у најлуксузнијим хотелима у земљи, а интересантан је и оглас за вилу с базеном, у којој четири ноћења коштају вртоглавих 22.000 евра. Када је реч о понудама на сајтовима за резервацију смештаја, цене су разнолике и зависе од типова, односно квалитета хотела, хостела, апартмана, вила, викендица као и од временског периода резервације. На тржишту је дошло до раста цена, које се крећу од просечно око 50 евра за ноћење у приватнном смештају до 200 или 300 евра за боравак у хотелима. Неки хостели су већ распродати у периоду одржавања Егзита, а у којима још има места цене се крећу од 25 до 35 евра, у зависности од дела града у ком се налазе.Тако пет дана боравка у хостелу у Улици Илије Огњановића стаје око 170, у Папа Павла 131, а у Улици Светотара Милетића 145 евра по особи.

Фото: Dnevnik.rs

Потребан негативан ПЦР

Из Егзита су казали да ове године највећи број посетилаца очекују из Француске, Немачке, Словеније, Турске, Хрватске, Мађарске и Холандије. Имајући у виду да је пандемија наметнула нова правила путовања, ове године неће бити традиционално велик број посетилаца из Велике Британије, пошто се Србија и даље не налази на зеленој листи ове острвске земље. Готово свим страним држављанима за улазак у Србију потребан је негативан ПЦР тест, осим грађанима Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе, који у земљу могу да уђу несметано, док је грађанима Словеније и Мађарске довољна и потврда о вакцинацији.


У разговору с агенцијама за некретнине сазнали смо да ове године мало људи користи њихове услуге како би изнајмили стан за време Егзита. Међутим, оглашавање станова, кућа и вила у групама на друштвеним мрежама чини се да је популарније него икада. Реч је о такозваном издавању по моделу “стан на дан”, које власнику некретнине може да донесе добру зараду. Када је реч о апартманима, цене су шаролике и зависе од квадратуре и дела града у ком се налазе, као и од опремњености, а крећу се најчешће од 20, па чак и до 80 евра. Апартман на Роткватрији за две особе, с обезбеђеним место за паркирање стаје дневно 20 евра по особи, двособан апартман на Телепу за две особе кошта 24 евра по ноћењу, за апартман у Краљевом парку (Улица Краљевића Марка) потребно је издвојити 30 евра за ноћ. Изнамљивање виле на пет дана у Сремској Каменици, у близини Института кошта 106 евра по особи, викендица на Петроварадинској ади у близини Дунава од 60 квадратних метара с довриштем кошта 20 евра по особи, а у њој има места за шест до осам људи, док је за ноћење у викендици на Поповици потребно издвојити око 25 евра по особи. Уколико је реч о луксузном смештају, та цена дотиже и 80 евра.

Нови Сад има 31 хотел свих категорија који задовољавају различите захтеве туриста. Највећи број смештен је у центру града, док се остали налазе у његовој непосредној близини са којим су добро повезани. Према речима генералног менаџера хотела “Шератон” Новака Бојанића, као и раније, и ове године постоји изузетно велико интересовање за смештај у том хотелу, пошто је до сада распродато 95 одсто капацитета за време трајања фестивала.

- Интересовање је велико и приметан је тренд веће посете туриста Новом Саду за време трајања Егзита за разлику од осталих периода године - истиче Бојанић, наглашавајући да су резервације у “Шератону” почеле чим је стигла званична потврда да ће Егзит ове године бити одржан, односно већ крајем маја.

С. Ковач

Фото: Ф. Бакић и Р. Хаџић

Бивши станодавац
03.07.2021 • 14:47
После ехит-оваца треба урадити генералку стана! Окречити, орибати пивраћке, окрпити изгореле текстиле намештаја и тепихе од опушака, орибати паркете од просутог лепљивог пића,брдо ђубрета изнети...Уплате за 2-3 особе, а направе after-party са десетинама непознатих разуларених распуштених особа. Па проблеми са комшијама-пријаве комуналној полицији због буке,... Ником не пожелети да изда стан ехит-овцима. Већа штета од користи! А долази и Делта сој короне који не могу брзо детектовати PCR-ом.
EUR/RSD 117.3388
Најновије вести