Велика повеља Бранковог кола Љиљани Петровић

Свечаним уручењем Велике повеље Бранковог кола у Карловачкој гимназији свечано је завршено јубиларно, 45. Бранково коло,

које је започело 9. септембра. У једанаест дана, у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду изведено је тридесет програма у десет атрактивних амбијената.

На свечаном затварању 45. Бранковог кола, у рубрици

„Историја Бранковог кола”, премијерно су емитовани видео-снимци настали пре четврт века, приликом наступа чувене Новосађанке, истакнуте музичке уметнице Љиљане Петровић на 20. Бранковом колу 1991. године. Потом је директор Бранковог кола, песник Ненад Грујичић, уручио Љиљани Петровић Велику повељу Бранковог кола за „надахнути допринос лепоти и животу поезије, стваралачку радост и љубав према песмама и песницима на трагу божанског талента Бранка Радичевића”.

Захваљујући на високом признању, Љиљана Петровић је отпевала песму „Молитва” Бранка Радичевића и изразила огромну радост поводом признања које јој је припало од Бранковог кола, чије безбројне уметничке садржаје памти по радосном и стваралачком и понесеном дружењу у име поезије, и за поезију и културу, лепоту и живот.

У уметничком програму, у част лауреаткиње, наступили су Хор Карловачке гимназије, под диригентском палицом професора Растка Павлова, затим песници Стеван Тонтић, Хусеин Дервишевић и Душан Радак. Њима се прикључила млада поетеса Јелена Икодиновић, даровита кандидаткиња за прву књигу песама у Бранковом колу, те песници – ђаци Карловачке гимназије Емилија Паламаревић, Тара Лекић, Франциска Бос и Анастасија Бијелић, актуелна добитница награде за младе „Десанка Максимовић”. Након тога наступила је оперска певачица Агота Виткаи Кучера с пијанисткињом Лидијом Медић, те драмска уметница Викторија Палфи казујући Бранкову антологијску „Девојку на студенцу”, а млада етно-певачица Катарина Поповић извела је српску изворну песму „Магла”.

У сусрет 46. Бранковом колу, на крају свечаности, Хор Карловачке гимназије извео је култну композицију „Химна каловачких ђака”.

Н. Х.

 

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести