Велико спремање Града на Светски дан чишћења

Градска предузећа и удружења грађана, ангажовали су се поводом предстојећег Светског дана чишћења у више акција уређења на неколико градских локација.
1
Фото: Dnevnik.rs

УГРИП за Тврђаву без смећа

Велика акција „Тврђава без смећа”, у организацији Удружења грађана „3Д свет”, огранак УГРИП, биће одржана у суботу, 15. септембра, а окупљање учесника планирано је од 7.30 часова у Царском шанцу, односно Денс арени Егзита. Око 200 волонтера из целог света чистиће надземље Петроварадинске тврђаве на више од 14 места и 38 пунктова.

Акција ће бити реализована као подршка Светском дану чишћења 2018. у више од 300 замаља света, међу којима је и Србија с више од 100 својих пунктова и градова. Циљ акције је чишћење преосталог смећа с надземља Тврђаве, којег, по слободним проценама, има између 60.000 и 100.000 килограма.

Ове године акција је замишљена као велики „зелени талас” са стотинама милиона волонтера, који истог дана од 10 до 18 часова чисте целу планету.

Фото: Dnevnik.rs

Удружење „3Д свет” бави се активностима у области културе, културног и духовног наслеђа Петроварадинске тврђаве с њеним подземљем и надземљем, Петроварадина, Новог Сада, Војводине и Србије.

Б. П.

Фото: Dnevnik.rs

Велика акција ЈКП „Чистоћа”: Перу се контејнери

Акција прања контејнерских места и надземних контејнера почела је јуче, а како је истакао директор ЈКП „Чистоћа” Владимир Зеленовић, спроводиће се и у наредном периоду.

– Радили смо јуче на Лиману, затим целом дужином Булевара цара Лазара и у деловима Детелинаре – рекао је Зеленовић. – Циљ је да се у обимнијој акцији наредних дана прође цео град да би се опрала и уредила контејнерска места. Лето, које пословично носи и непријатне мирисе у околини контејнера и лакше кварљиво смеће, полако се ближи крају, те се тај потез сматра редовним генералним спремањем.

Уз промену дотрајалих надземних контејнера, акција ће допринети далеко лепшем и хигијенски прихватљивијем изгледу контејнерских места. Овим путем из ЈКП „Чистоћа” апелују на грађане да помогну у напорима очувања хигијене у граду те своје кућно смеће одлажу на примерен начин, у посуде које су за то предвиђене.

И. М.

Фото: Dnevnik.rs

Отворен конкурс за основне школе: Ширење свести о заштити животне средине

Директори, учитељи и наставници основних школа, заједно са својим ученицима, слањем фотографија и чланака, могу учествовати на конкурсу „Школски зелени прес 2018”, који је отворен до 30. октобра ове године. Циљ конкурса је да се ученици укључе у препознавање добрих и лоших примера заштите животне средине у школи и око ње и у околини места становања, тако што ће на ту тему написати текст и илустровати га фотографијом. Радови пријављених биће презентовани на школској огласној табли, у школском информатору и на интернет сајту школе, а они најбољи биће објављени у дечјем еколошком часопису „Чувари равнице” и његовим електронским издањима.

На конкурсу се награђују најбољи чланак који неће бити дужи од 250 речи, фотографија и фото-прича, којих не би требало да буде више од 12. У пријави је потребно навести да ли је реч о групним радовима, у којима се такмиче три члана, или о појединачним. Све информације о припреми радова, али и о томе где се шаљу пријаве за конкурс, могу се потражити путем сајта www.cuvariravnice.оrg.rs или упитом на имејл-адресу skolskizelenipress­gmail.com

Конкурс четврту годину заредом организују Еколошко удружење грађана „Зелено питање” и дечји еколошки часопис „Чувари равнице”, уз подршку Републичког министарства културе и информисања и Управе за културу Новог Сада.

В. Б. 

Фото: Dnevnik.rs

Дивља депонија крај Главног пута у Петроварадину

Иако се протеклих година све чешће могу чути апели за очување животне средине, чини се да свест грађана још није на задовољавајућем нивоу. На углу Медулићеве улице и Рачког у Петроварадину несавесни грађани већ годинама одлажу отпад на зеленој површини. Иако радници Јавног комуналног предузећа „Чистоћа” редовно односе отпад с тог места, већ за неколико дана ту се нађе нова кеса или одсечена грана. Грађани који пролазе туда могли су до сад да налете на гомиле баштенског отпада, делове намештаја, кесе са ђубретом и грађевинским материјалом, па чак и на мали телевизор. Овог пута ради се о гомили грања и шута која је толико нарасла да штрчи на пут, а грађанима који су у пролазу ка Буковцу, Сремској Каменици или Фрушкој гори, призор сигурно није пријатан.

Текст и фото: С. К

Фото: Dnevnik.rs

У суботу уклањање смећа с Бећарца

У оквиру глобалне акције „Светски дан чишћења”, која се обележава сутра у 150 земаља широм света, у Новом Саду ће се од 10 часова чистити плажа Бећарац на Сунчаном кеју. Осим тога, акцију ће подржати и Удружење УГРИП па ће њихови чланови и сви заинтересовани од 8 часова чистити Петроварадинску тврђаву.

Акцију на глобалном нивоу организује Џуниор Чембер Интернатионал (ЈЦИ) и еколошки покрет „Лет’с ду ит”, док је у Новом Саду реализује „ЈЦИ Нови Сад”, „Еко-курир” и Планинарско-рекреативне секције Факултета техничких наука. Акција се организује већ десет година у Естонији, којој се ове године прикључио велики број светских земаља с циљем подизања свести о значају очувања животне средине и супротстављању глобалном проблему отпада, односно дивљих депонија. У Србији ће око 5.000 волонтера чистити на 50 локација на територији државе.

В. Б.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести