Венци за ослободиоце, награде заслуженима

Пре 71 годину, 23.октобра, Нови Сад је ослобођен од фашистичког окупатора. У 6.20 часова борци 2. батаљона Новосадског партизанског одреда поставили су на Градску кућу заставу.

Градски челници  ће тим поводом положити венце на партизанске споменике и уручити Октобарске награде и Новембарске повеље лауреатима које је у среду на свечаној седници изабрала Скупштина града.

Градоначелник Милош Вучевић и председница Скупштине града Јелена Црногорац, с делегацијама Војске, СУБНОР-а и резервних војних старешина, положиће  венце на Спомен-гробљу на Градском гробљу и на споменик Новосадском партизанском одреду на Ченеју. Након тога, у 10.30 часова у Дому Војске одржава се свечана академија СУБНОР-а, којој ће присуствовати и Вучевић.

У подне у Градској кући градоначелник и председница Скупштине уручиће Октобарску награду Колу српских сестара Епархије бачке, јавном комуналном предузећу „Градско зеленило“ и културном раднику Исмету Атићу, као и Новембарску повељу матуранту Гимназије „Јован Јовановић Змај“ и проналазачу Стефану Вељи, директору Градске библиотеке Драгану Којићу и хуманисти Горану Црнојевићу.

По монографији „Војводина у борби“, након партизана 2. батаљона НПО-а, који су у град стигли из околине Жабља на „три камиона, једним путничким аутомобилом, неколико мотор-бициклова и преко 20 запрежних кола“, 23. октобра 1944. године око 11 часова из правца Руменке ушле су још две чете 1. батаљона НПО-а. Након што су прешли Дунав код Футога, око 13 часова у град улазе делови јединица Главног штаба Војводине и 7. војвођанске бригаде. Ослободиоци су одржали народни збор пред Градском кућом, а недуго по ослобођењу на трг је враћен споменик Светозару Милетићу који су 1939. године желели да уклоне мађарски фашисти, али су га Новосађани пре тога сакрили.

С. Крстић

 

Сећање на жртве терора у Сремским Карловцима

Поводом Дана ослобођења Сремских Карловаца у Другом светском рату  у 11 сати биће положени венци на споменик жртвама фашистичког и усташког терора у парку испред Богословије и на спомен-плочи на Соколском дому. У име Скупштине општине Сремски Карловци венац ће положити председник парламента Жарко Димић, који ће и говорити о том догађају. У делегацији ће бити представници Основне школе „23. октобар”, Социјалистичке партије Србије и других политичких странака.
У подне ће у основној школи почети свечана академија поводом Дана школе. Пре тога биће отворена изложба слика професорке Олге Маравић.

З. Мл.
 

EUR/RSD 117.4849
Најновије вести