„Видеомедеја” од четвртка до суботе у Културној станици „Свилара”

Међународни видео фестивал „Видеомедеја“ биће одржан од четвртка, 14. октобра, до суботе, 16. октобра, у Културној станици „Свилара“, Ђорђа Рајковћа 6б.
16-Video medeja
Фото: Град Нови Сад

У духу обележавања 25 година постојања тог Фестивала, „Видеомедеја“ ће окупити уметнике из преко 40 земаља, а биће представљено укупно 58 радова.

Тим поводом, на конференција за новинаре члан Градског већа за културу Далибор Рожић честитао је значајан јубилеј људима који воде „Видеомедеју“ и пожелео им да наставе да одолевају изазовима, као и да им никада не понестане мотивације и инспирације. Рожић је нагласио и да ће Град увек бити ту да их подржи.

– Фестивал ће нас упознати са најзначајнијим уметницима који се баве видео радовима, анимацијом, документарном и кратком филмском формом, који експериментишу на пољима звука, слике и нових информационих технологија – казао је Далибор Рожић. – Град подржава овај програм и драго нам је што је пројекат Европска престоница културе отворио једну нову димензију сарадње међу уметницима различитих профила и уопште, међу онима који делују на пољу културе. Резултат те сарадње очитује се у квалитетним програмима који премашују досадашње оквире.

Како је председница Удружења „Видеомедеја“ Ивана Сремчевић Матијевић рекла, убудуће ће испред назива фестивала стајати „интернационални уметнички фестивал нових медија“, док је тема овогодишњег издања „Рестарт“, с обзиром на велике промене у свету које се одражавају и на видео уметност.

– „Видеомедеја“ је алтернативна културна манифестација, која испољава реалан одраз друштвеног стања и појединца у односу на владајуће системе и глобалне политике, а кроз савремене уметничке форме из целог света – објаснила је Сремчевић Матијевић. – То је фестивал различитих перцепција и другачијих обичаја, првенствено авангарде, а приказаних кроз иновативне технологије и нове уметничке праксе.

Главни такмичарски програм представља селекцију радова, који су изабрани на основу интернационалног отвореног конкурса, на који је пристигло око 1.000 радова. У ревијалном делу програма публика ће имати прилику да види дугометражни играни филм „Журка“ редитеља и сценаристе Александра Давића, документарни филм „Видеорестарт“ ауторке Иване Сремчевић Матијевић, а биће представљено и 14 најбољих видео радова, који су награђивани у протеклих 25 година. Награда „Сфинга“ биће додељена за најбољи видео рад, а награда ‘’Богданка Познановић‘’ за најбољи медијски пројекат.

Д. А.

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести