Викендице и плацеви ван Новог Сада и до три пута скупљи

НОВИ САД: Ко год се последњих месеци, нарочито у претходних пар, кретао по Фрушкој гори, али и свим осталим викенд зонама уз реке и језера или по брдима, морао је да примети оно о чему се говори још од прошлог лета – невероватну потражњу за некретнинама ван градских подручја и вртоглави раст њихових цена. 
Vikendice/Dnevnik.rs/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник.рс/Слободан Шушњевић/Викендице  

Све је почело са ванредним стањем, односно увођењем полицијског часа које се поклопило са периодом лепог времена, па су власницима викендица прошлог пролећа почели да звоне телефони, али у почетку углавном се тражило изнајмљивање за кратка “бекства” из града и од тек уведених епидемиолошких мера, за које се тада још мислило да сигурно неће дуго потрајати.

У том тренутку, на Фрушкој гори, у приобаљу Дунава на потезу од Бешке, преко Крчедина до Старог Сланкамена продавале су се на хиљаде викендица, плацева, запуштених воћњака и винограда на којима су већ избледеле табле са бројевима телефона колико су дуго чекале на купце, а цене су биле толико ниске да купци из градова просто нису могли да верују да на Фрушкој гори могу готову викендицу са двадесетак ари плаца да купе по цени од 7-8 хиљада евра. Они одлучнији већ су априлу прошле године почели да купују и то се може назвати првим таласом појачане потражње за некретнинама ван града који је још увек није толико утицао на цене и био тек назнака онога што следи…


Станови скупљи за 200 евра по квадрату

Иако се очекивало да ће права јагма за плацевима, викендицама и кућама условити смањени промет станова, све агенције за некретнине у Новом Саду  бележе раст потражње за становима у граду што прати и одговарајући раст цена. Као и раније, највише се траже станови мање квадратуре – гарсоњере, једнособни и једноипособни од око 40 кадрата, пре свега близу центра, а добро се продају и станови чија површина прелази 100 квадратних метара.

У новоградњи цена квадратног метра креће се од око 1.300 евра на Телепу или у Петроварадину, до  2.000 евра на атрактивнијим локацијама у Новом Саду.  Квадратни метар старијих станова, у зависности од локације, кошта од око 900 евра па и до  1.500.  


Следећих неколико месеци нестајале су “на продају” табле једна за другом, а уместо њих су почели да се појављују свеже офарбани црвени кочићи којима геометри означавају плацеве. Још прошле јесени, цене земљишта и кућа између Петроварадина и Сремских Карловаца (насеља Пуцкарош, Занош, Везирац…) су порасле те су се празни плацеви продавали по цени од око 200 до 500 евра по ару, да би током зиме скочили и на хиљаду евра по ару што је постала минимална цена у овом крају у којем сада више готово  и нема некретнина на продају.

Истина је да се конкретно на том подручју очекивала урбанизација и пре короне јер су поменута викенд насеља на свега десетак километара од Новог Сада са којим су при том одлично повезани. У овом крају сада се препричава како је власник плаца од 36 ари на Везирцу још пре пет година тражио за њега 20 евра по квадратном метру ! Табла је стајала пар година и сви су тај оглас гледали са чуђењем, али у претходних пар месеци та некада астрономска цифра, постала је врло реална па чак и повољна за ту конкретну локацију…

Да је “враг однео шалу” постало је јасно када су око викендица и плацева, уместо ручно прављених табли са бројевима телефона власника, почеле да се појављују “фирмиране” табле новосадских агенција за некретнине што је био и одлучујући сигнал за додатни раст цена које више ништа није могло да заустави…  Већина новосадских агенција за некретнине забележила је раст потражње и промета кућа, викендица и плацева. За “Дневник” су о својим искуствима, запажањима и проценама говорили посредници из новосадских агенција”Статус некретнине”, “Ехо некретнина”  и “Солис некретнине”.

Према њиховим речима, традицонално викендице и плацеви се најчешће продају директним договором купаца и продаваца, док се преко агенција за некретнине углавном уговарају класичне стамбене куће на ободу Новог Сада или у околним местима. Како нам је речено у “Статус некретнинама”, према њиховој понуди цене класичних стамбених кућа нису поскупеле колико и викендице.


Пола милиона евра за земљиште код Старог Сланкамена

Пре неколико дана, на подручју Сланкаменачких винограда, инвеститори који намеравају да покрену винарију, откупили су у свега пар дана на десетине спојених парцела укупне површине око 55 хектара, од двадесетак власника којима су наводно иплаћивали једнаку цену од 100 евра по ару. 


- Још увек има кућа у Ветернику, Руменци, Каћу, Футогу, Петроварадину или  Сремским Карловцима које се нуде од 60 до 100 хиљада евра и оне су и најтраженије. У понуди има и доста луксузних кућа и вила у Сремској Каменици, на Татарском брду или на Поповици које се крећу од 200.000 евра па до преко миллион евра, али и оне имају купце – наводе у “Статус некретнинама”.

У свим агенцијама које смо контактирали истичу и да је Темерин у последњих годину дана постао интересантан када је промет кућа у питању. Према подацима којима располажу, знатно ниже цене усељивих кућа у овом месту (од 50 хиљада па навише) условио је долазак одређеног броја људи са севера Војводине, али и Новосађана којима су некретнине у граду прескупе.    

Информације о појачаном промету некретнина са терена као и оне које имају у агенцијама, пре неколико дана добиле су и званичну потврду Републичког геодетског завода који је објавио податак да им је само у марту ове године стигло 14.458 уговора о купопродаји што је за 25 одсто више него у фебруару 2021. и за чак 94 одсто више него у марту прошле године. Количина новца на тржишту некретнина у марту на нивоу Србије износила је око 567,1 милион евра, у чему је тржиште непокретности Београда било преко половине, а Војводина нешто испод четвртине. Највеће повећање од 4,3 пута имао је промет објеката посебне намене, следе викендице са повећањем од 68,3 одсто и пољопривредни објекти са повећањем од 50 одсто.

У викенд насељима то је видљиво голим оком… Десетине плацева који су годинама били зарасли, сада су раскрчени и ограђени, екипе мајстора свакодневно долазе и одлазе, довози се грађевински материал, појављују се цистерне са готовим бетоном, а на жалост све више је и дивљих депонија по викенд насељима на којима преовлађује грађевински шут, стари намештај и одбачено покућство што указује да се “навелико” руши, зида и реновира. 

Нико Перковић

 

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести