Више од десет дивљих депонија уклоњено протеклог викенда

Екипе ЈКП „Чистоћа” уклониле су протеклог викенда, од 21. до 23. августа, дивље депоније с више десетина места у граду.
ЈКП „Чистоћа”, приватна архива
Фото: ЈКП „Чистоћа”, приватна архива

Отпад је одношен из свих градских квартова, а махом је реч о кабастом и крупном отпаду, попут старог намештаја и шута, који су грађани након реновирања својих домова оставили поред контејнера или у њиховој околини. Додатно „боду очи” кесе са смећем код установа културе, попут нове Балетске школе или у строгом центру града.

Смеће разбацано око контејнера или пак одбачена амбалажа, а од избијања епидемије коронавируса и маске, по јавним и зеленим површинама уобичајен су призор у готово свим квартовима. Из ЈКП „Чистоћа” наводе да, без обзира на бројне апеле, радници тог предузећа широм града, у контејнерима и поред њих, затичу крупни и кабасти отпад, а то им, кажу, знатно отежава и успорава рад.

Када у контејнерима заврши грађевински шут, бетон, оков намештаја и други чврсти материјали, које наши радници не примете због кућног смећа, оштећује се хидраулички систем на камионима и долази до озбиљних кварова, објашњавају надлежни у ЈКП „Чистоћа”. Иако већина суграђана има добре и здраве навике, очигледно да, нажалост, још има бахатих појединца који несавесно одлажу отпад.

У том јавном ко­муналном предузећу подсећају на то да су, по Одлуци о одр­жа­вању чистоће у Новом Саду, казне за неса­весно изношење смећа 8.000 динара за фи­зичка лица, односно од 50.000 до милион динара за правна лица. Из „Чистоће” поручују суграђанима да намештај, санитарије, столарију и грађевински шут не бацају у посуде за одлагање кућног смећа и око њих, већ да их, да би изнајмили контејнер, позову сваког радног дана од 8 до 13 часова на телефон 6333-884, локал 126, и с надле­жним пословођом договоре термин постављања посуде за од­ла­­гање отпада.    

Ј. В.

Stanar
28.08.2020 • 08:56
prilagoditi poslovanje
Stanar
28.08.2020 • 09:05
JKP Čistoća mora svoje poslovanje da prilagodi trenutnoj situaciji. Niko od građana nece zvati da iznajmi kontejner za krupni otpoad od 5m3 da bi u njega bacio jednu wc solju ili orman. Taj kontejner JKP Čistoča dodatno nalaćuje a i obično mora dugo da se čeka da bi dobili termin. Predlog : U svakom delu grada napavite (moderna ) reciklažna dvorista u koje ce građani moci da ostave kabasti otpad ,šut i biorazgradiv otpad. Normalno takava reciklazna dvorista moraju biti pokrivena kamerama i češće obilažena od strane komunalne policije. Drgi predlog: Neka jednom mesecno specijalni kamion obilazi svaki deo grada u tacno određeno vreme kako bi stanari znali kada da iznesu takav otpad ispred svojih kuca. Tako krupan otpad ne bi zavrsio pored kontejenra tj ne bi bilo deponija. Apelovanje da građani nose otpad na deponiju ili da iznajmljuju kontejenre su besmisleni.
EUR/RSD 117.1792
Најновије вести