Волонтери Црвеног крста Новог Сада: Само се чувајте, ми смо ту за вас

Црвени крст Новог Сада у току ванредног стања има веома значајну улогу јер су, осим медицинског особља, и они на првој линији одбране, обезбеђујући помоћ социјално најугроженијим грађанима.
e
Фото: Crveni krst Novog Sada

Срце организације чине волонтери који неуморно иду у набавке и доносе старијима оно што им је у овом тренутку најпотребније. За сваку похвалу је што Црвени крст има велики број волонтера различитих узраста, а ми смо имали прилику да попричамо с једним од најмлађих хуманиста, деветнаестогодишњим Вукашином Денићем, који готово четири године помаже другима и не очекује ништа заузврат.

– Пријавио сам се да будем волонтер јер волим да помажем људима и сматрам да је то веома леп и хуман начин да се утроши слободно време – каже Вукашин. – Што се ванредне ситуације тиче, била је моја дужност, као активног волонтера, да се одазовем позиву и помогнем свима којима је помоћ потребна.

Како каже, у зависности од броја позива који добију, број терена варира из дана у дан. Дешавало се да један дан има само три терена, а већ следећи чак 18 јер је доста суграђана било из исте зграде,те је то било могуће све постићи.

– Број терена у току дана нам не представља проблем јер идемо у пару и, уз добру организацију времена, све се може постићи – прича наш саговорник. – Било је мањих несугласица са старијим суграђанима, али све се успева средити у ходу. Ако изузмемо асепсол, маске и рукавице које се налазе на готово сваком списку, углавном људи траже основне намирнице, лекове, дневну штампу, а неки су тражили и алкохолна пића и цигарете. Што се тиче ванредне ситуације, најзанимљивији догађај ми је био када сам после десет минута стајања у заглављеном лифту отишао на осми спрат и суграђанин ми каже „’Ајде, молим те, купи ми цигарете, кризирам за дуваном, три дана нисам запалио. Само ми то треба”. Наравно да сам то урадио.

Његов савет грађанима у овој ситуацији је да што мање излазе, осим ако баш морају, и да све што им треба могу да траже од њих, као волонтера. Они ће са задовољством помоћи у свему.

– Само се чувајте, а ми смо ту за вас – порука је тог младића.

– Као дугогодишња волонтерка Црвеног крста сматрала сам да је моја обавеза ако сам млада, здрава и способна, да помогнем старијим суграђанима којима то много значи – каже нам двадесеттрогодишња волонтерка Нађа Малетић. – Првих дана био је већи број терена, али како је полицијски сат дужи, број терена по дану се смањује. Једини проблем који сам ја имала је много питања на које нисам имала одговор јер су старији тренутно мало уплашени и избачени из рутине, не знају ни они све нове промене, како и коме се треба обратити.

По њеним речима, најчешће се узимају намирнице, али и лекови. Открила нам је и најзанимљивију ситуацију током волонтерских сати.

– Када сам отишла до једне госпође, узела списак и пошла у набавку, неколико минута касније три радника продавнице и ја смо покушавали да дешифрујемо рукопис шта ја то у ствари треба уопште да купим – прича Нађа, додајући да су на крају имали среће, све са списка су „уболи” и купили праве намирнице.

Савет за најстарије је, како каже, да остану у кућама и чувају себе и своје вољене.

До сада подељено 135 пакета

По речима секретара Црвеног крста Новог Сада Драгана Лазића, Град Нови Сад им је, преко Дирекције за робне резерве Града, хитном испоруком обезбедио прехрамбене пакете с основним намирницама за грађане који су у стању хитне социјалне угрожености. Вредни волонтери су одмах приступили паковању пакета у магацину Црвеног крста Новог Сада и у последња три дана су на кућне адресе у граду и приградским насељима испоручили 135 хуманитарних пакета. Спискове процене хитне социјалне угрожености ради Центар за социјални рад.

Судећи по сликама на званичној „Фејсбук” страници Црвеног крста Новог Сада, пакети садрже уље, пиринач, пасуљ, конзервирану храну и слично. У наредном периоду волонтери ће наставити да односе пакете нашим најугроженијим суграђанима све до кућног прага.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести