Волонтери из целог света помажу у уређењу Подбаре

Међународни волонтерски камп „Добар за живот”, у оквиру којег је 13 волонтера из осам земаља допутовало у наш град, реализује се од 17. до 29. септембра.
е
Фото: Dnevnik.rs

Очување баштине Новог Сада повод је да група младих ових дана борави на Подбари и заједно с локалним становништвом уређује дечје игралиште и паркић између зграда у улицама Ђорђа Рајковића и Косовској, поред некадашње Свиларе, најстарије новосадске фабрике.

– Лепо је то што су се младима прикључили људи из краја јер је веома значајна чињеница да се и они питају за то како ће изгледати крај у којем живе и на који начин ће уредити оближње зелене просторе, којих у нашем граду има све мање – наводи организаторка кампа Ивана Миловац. – Пројекат развија солидарност код људи и осећај припадности заједници, а долазак младих волонтера из различитих земаља света заиста их је подстакао да се придруже. На тај начин становници Подбаре и сами себи стварају простор у којем ће да уживају.

Фото: Dnevnik.rs

Током десетодневног боравка, млади из Француске, Турске, Јапана, Немачке, Словачке, Бугарске, Шпаније и Србије свакодневно уређују дечје игралиште, а зидове објеката који га окружују постепено испуњавају цртежи.

– Ја бих светле површине обојио у црно да би се све што нацртамо боље видело – расположено је објаснио један од волонтера, студент клавира Веселин Стојанов из Бугарске. – Рецимо, кад погледате ноћно небо, јасно видите звезде, а оне се не би виделе да позадина није тамна. То бих волео и овде да покушам, али остали су ми објаснили да је идеја другачија.

То је 29. сезона међународних волонтерских кампова у нашој земљи који се организују у сарадњи с Младим истраживачима Србије, а Фондација „Нови Сад 2021” препознала је потребу за новим културним простором, као и велики потенцијал који имају Подбара и Алмашки крај. Становници тог краја добиће простор за креативно изражавање јер ће стара фабрика за бојење свиле постати трећа новосадска културна станица (поред културних станица Еђшег и Караван).

Фото: Dnevnik.rs

– Прихватила сам идеју као нешто занимљиво и корисно, а увек сам расположена за нова познанства и дружења – каже тридесетогодишња Софија Хохњец, која се придружила акцији у виду подршке из комшилука, а у згради поред живи од своје прве године. – Све то даје наду да је људима стало да учине добро дело, а за то не траже зараду. Добар смо комшилук, тако да су се људи и овом приликом радо одазвали. Један комшија воли да слика па је имао корисне савете, а други је за све скувао кафу и придружио се раду са значајним речима – да би, кад све остваримо, људе уједно требало научити да то и сачувају. Ми, иначе, два пута годишње организујемо акцију чишћења око зграде и дружимо се.

Камп је реализовало удружење „Инжењери заштите животне средине” у сарадњи с Градском управом за грађевинско земљиште и инвестиције и Јавним комуналним предузећем „Лисје“. Осим међународног кампа, акције у паркићу, нове намене простора Свиларе и укључивања суграђана у активности, биће организовано и осликавање мурала „Пут свиле“ на згради у Улици Ђорђа Рајковића.

Текст и фото: Б. Павковић

EUR/RSD 117.0731
Најновије вести