Возе се само запослени, гужве још нема

Нови Сад је међу првим градовима поново успоставио редован линијски превоз на целокупној мрежи линија у градском, приградском и међумесном превозу, а у првим данима моћи да ће се возе само грађани који имају месечне претплатне радничке маркице.
е
Фото: Дневник (В. Фифа)

Иако су грађани једва дочекали аутобуски превоз, већих гужва, како на стајалиштима, тако ни у аутобусима, јуче није било. Због лоше информисаности, велики број суграђана покушао је да купи карту или месечну маркицу, не знајући да је за сада могу купити искључиво путници који имају показне карте за грађане или за запослене.

Како незванично сазнајемо, у првој фази дозвољено је да се возе само запослени, а ускоро би ту могућност требало да добију и ђаци. Након тога, у трећој фази, следе појединачни путници и туристи, а у четвртој фази следе старији од 65 година. У току јучерашњег дана на једном од продајних места било је много Новосађана који су долазили да купују маркице и да се распитују, а међу њима је било и доста пензионера који су упорно желели да дођу до својих годишњих карата.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Осим возача, путнике дочекује и редар, који води рачуна о заштитним мерама, као и о попуњености аутобуса, у којима је обележено на којим седиштима је дозвољено седење. Улазак у возило јавног превоза је дозвољен искључиво са заштитном маском и рукавицама, на прва врата, по принципу један по један. Излазак путника из возила је на друга и остала врата, а путници су дужни да држе безбедно растојање. Како је за медије истакао директор Јавног градског саобраћајног предузећа „Нови Сад” Милан Амиyић, после непуних шест недеља, на улицама је 120 возила тог предузећа. Он је нагласио да ће ситуација на терену диктирати услове и одредити када ће ЈГСП „Нови Сад” почети да саобраћа по реду вожње за радни дан.

– Определили смо се за то да попуњеност возила буде до 50 одсто у односу на редовне околности, што значи до 40 путника у соло возилу и до 60 у зглобном – навео је Амиyић, и додао да, у случају да се појави гужва, имају у резерви возила и возаче који ће изаћи на терен. – Возила ће саобраћати без климатизације, биће само природна вентилација уз помоћ луфтера и бочних стакала, а на окретницама ће се возила луфтирати тако што ће се отворити сва врата док се чека следећи полазак. Информације с терена су да нема гужви у возилима и да се људи за сада придржавају утврђених мера.

Ред вожње и продаја месечних маркица

Превоз путника одвијаће се по важећем реду вожње за суботу у следећим периодима: од 5 до 8.59 часова; од 13 до 16.59 часова и од 21 до 22.59 часова. У периодима од 9 до 12.59, од 17 до 20.59 и од 23. до 5 наредног јутра превоз се неће обављати. Неће саобраћати једино аутобуси на линијама 17 и 20, и тако ће бити све док велики тржни центри не буду отворени за кориснике.

Продаја претплатних месечних маркица за мај је организована од јуче на продајним местима ЈГСП-а у Шафариковој улици: од 10 до 17 часова, Футошкој пијаци од 7 до 15 часова и оном на платоу испред Железничке станице од 7 до 15 часова. Захтеви за предрачун се подносе на имејл-адресу: gspns@gspns.rs. За све додатне информације корисници услуга се могу информисати путем сајта http://www.gspns.co.rs и телефонским путем на бројеве: 527-399 и 527-796 од 8 до 16 часова.

К. Ивковић Ивандекић

Фото: Dnevnik.rs

 

EUR/RSD 117.3742
Најновије вести