„Људи се распитују, али не купују воће и поврће за зимницу јер је још увек рано“, каже продавачица Милојка Елчић из једне пиљарнице.
„Врућине су велике и плаше се да би се све покварило. Крај августа и почетак септембра су време највећих летњих гужви на Кванташу. Сва наша роба је од домаћих произвођача из ближе и даље околине, од Ветерника, Футога и Гложана па све до Шапца. За две недеље би требало да стигну популарни корнишони па ће ваљда бити и више купаца. Код нас је кромпир 25 динара килограм, купус 25, бабуре 35-40, карфиол 150, броколи 250, шампињони 80, а парадајз 50.”
У гомили паркираних камиона с подигнутим цирадама, које су привремени домови и вредних узгајивача и сналажљивих накупаца, може се наћи готово све. Рекло би се да цене нису много другачије него на осталим новосадским пијацама, осим за поврће на yакове. С обзиром на то да је по килограму цена кромпира 40-50 динара, за пет кила између 120 и 150 динара, а за десет 250-300, уштеда није занемарљива. Паприке бабуре су 50 динара за куповину на мало, а џак од пет кила је 150 динара. На паприке роге ће љубитељи ајвара морати још да причекају јер их на Кванташу тренутно нема. Црни лук је 40 динара килограм, а пет кила 150 динара. Парадајз кошта 50 динара килограм, краставац 60, док су тиквице 30. За домаћице које већ размишљају о томе чиме ће се с укућанима засладити зими, треба рећи да су брескве од 50 до 70 динара, а шљиве 80. Килограм грожђа је 180 динара, док је гајба 140-145. Слатке и позамашне лубенице продају се по 100 динара комад, а диње по 30 динара килограм. Нашли смо и купине, које увек држе своју цену па се продају „на кашичицу” – овог пута се 250 грама нудило за 60 динара.
С. Милачић