Вучевић: Мост са директним улазом у Тврђаву, револуција за НС

НОВИ САД: Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић најавио је данас да ће ове године бити урађен идејни пројекат за изградњу моста који ће спојити Лиман и сремску страну, а упоредо са тим биће урађен и идејни пројекат за пешачко бициклистички мост, који ће спојити новосадски кеј и Петроварадинску тврђаву.
vucevic
Фото: Град Нови Сад

"Изградња моста преко Дунава и спајање на петљу око Сремске Каменице и даље на аутопут Нови Сад-Рума-Шабац-Лозница, представља финалну фазу обилазнице око Новог Сада. Тај мост неће бити нимало јефтин, јер ће морати раније да се подиже, пре воденог огледала", рекао је Вучевић приликом посете градској плажи Штранд, где је у току чишћење корита Дунава од муља и речног наноса.

Он је додао да се морају припремити пројекти који ће бити кандидовани и у покрајинској и у републичкој влади, затим, треба разгвоарати са банкама и финансијским организацијама, да би се видело ко може да помогне, "јер Град то неће моћи сам да финансира".

"Тај мост био би нешто потпуно ново. Користили би га искључиво пешаци и бициклисти, био би опремљен мобилијаром, испустом, да можете да седите, проводите време на реци. Са њега би се директно улазило на Тврђаву, односно у тунел, из тунела директно лифтом на Тврђаву. То би била права туристичка атракција за град, практично бисмо спојили кеј са Петроварадинском тврђом", најавио је Вучевић и додао:

"То је нешто о чему смо до сада могли само сањамо. Мислим да ћемо током ове године имати идејно решење. Причали смо са нашим и светским архитектама, расписаћемо конкурс да добијемо најбоље решење, да питамо струку, еминентне стручњаке и да добијемо најбољи мост. То би била једна револуција, да направимо пешачко бициклистички мост са директним улазом у Петроварадинску тврђаву."

На питање новинара да ли ће бити уређено Рибарско острво, градоначелник је рекао да је тај посао "компликован због нерешених имовинско правних односа, нелегалних сплавова, узурпације..."

"Каменичка ада екстремно је атрактивна, много тема ту можемо отворити. Рибарско острво, нажалост, у овом тренутку осим атрактивног положаја није добро уређено", каже Вучевић. 

Он се осврнуо и на сечу дрвећа, која је приликом уређења одређених делова града немоминовна, али не, како каже, због хира неког капиталисте, већ из безбедносних разлога. 

С тим у вези, челницима "Градског зеленила" упутио је, како је рекао, добронамерну критику у вези са сечом дрвећа, јер не припреме грађане на то преко медија.

"Кад буде ишао Егић (директор ''Градског зеленила'') или ''Војводина шуме'' да секу дрвеће, одмах ће бити - зашто сечемо дрвеће - да се не лажемо. Оно што ја замерам ''Зеленилу'', добронамерно, јер нека дрвећа морају бити посечена, јер то струка тражи, а не зато што неки капиталиста тражи да му се посече дрво, већ зато што оно угрожава безбедност грађана и имовине. Замерам, јер ''Зеленило'' у таквим ситуацијама нема добру медијску припрему, да објасни грађанима зашто неко дрво мора да се посече и што не кажу колико нових стабала засаде", рекао је Вучевић.

Он је подсетио да ће Покрајина и Град уложити 150 милиона динара у уређење Каменичког парка. 

"Парк између Новог насеља и Нове детелинаре, који има око четири хектара, такође ћемо уредити. То ће бити урађено после скоро 40 година. Могли смо то земљиште скупо продати, а подсетићу да је било у плану да се ту праве стамбено пословни објекти, али ми на то нисмо пристали. Уместо стамбених објеката, направићемо парк, јер то грађанима у том делу граду итекако значи", најавио је Вучевић.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести