Започели радови на чишћењу уласка у Дунавац

Потпредседник покрајинске владе Ђорђе Милићевић, заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем и представницима Војске Републике Србије, обишао је данас у Новом Саду радове на продубљивању пловног пута на улазу Дунава у Дунавац, у коме су смештени објекти Војске Републике Србије и велики број наутичких клубова.
Milicevic_Strand-28
Фото: Покрајинска влада

„Покрајинска влада приступила је решавању овог вишегодишњег проблема на иницијативу Војске Републике Србије. Након састанка са припадницима Речне флотиле Војске Србије, брзо смо реаговали и дали налог Јавном водопривредном предузећу „Воде Војводине“ да приступи чишћењу дела Дунава на улазу у Дунавац, од наноса муља, песка и свог оног материјала који онемогућава несметан улазак и излазак пловила. На тај начин решавамо једно важно питање, пре свега због несметаног обављања редовних задатака Војске Републике Србије, али и ради омогућавања великом броју грађана који поседују чамце и бродове овде на Дунавцу да могу несметано да их користе“, рекао је потпредседник Милићевић и додао да је проблем посебно изражен када је водостај Дунава низак и кад је, практично, онемогућен пролаз чак и мањим пловилима.

Радове изводе „Воде Војводине“. Вредност инвестиције је око седам милиона динара. Неопходно је очистити 19.000 кубика материјала и рок за завршетак радова је половина маја.

Фото: Покрајинска влада

На крају обиласка радова, потпредседник Милићевић је изјавио да овако брзо реаговање Покрајинске владе и „Вода Војводине“ на иницијативу Војске Републике Србије, показује заправо изузетну сарадњу између Покрајинске владе, Војске Републике Србије и Града Новог Сада.

„На такав начин ћемо наставити и у будућем периоду да решавамо и сва слична питања и проблеме који се у неком редовном функционисању појаве“, нагласио је Милићевић.

Фото: Започели радови на чишћењу уласка у Дунавац Фото: Танјуг/Ј. Пап

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да радови на уласку у Дунавац које изводе „Воде Војводине“ имају значај за Речну флотилу Војске Србије, али и за велики број Новосађана који своје слободно време проводе на реци. Он се осврнуо и на урбанистички концепт силаска града на обале Дунава, као и на припреме за предстојећу сезону на новосадској плажи „Штранд“.

„Ово је прилика и да обиђемо „Штранд“, најлепшу плажу на Дунаву по којој је Нови Сад познат. Како бисмо обезбедили што боље услове за бројне Новосађане и госте који ту лети бораве, ове године Град је издвојио 14 милиона динара за реконструкцију санитарних чворова. Међутим, све то треба посматрати у оквиру шире слике, изласка Новог Сада на обалу своје реке, а ту причамо о новим урабнистичко.- инвестиционим пројектима изузетно велике вредности. Морамо да искористимо потенцијале запуштених локалитета, као што је некадашње бродоградилиште, где ни после петнаестак година није исказано интересовање за том делатношћу. Зато треба да, попут Лондона, Ротердама и других градова, тај простор искористимо за пословно-стамбени комплекс, а верујем да ћемо почетком 2020. године започети реализацију те инвестиције, вредне преко 400 милиона евра. Намера је да добијемо праву, модерну марину, уређен Дунавац, а велико је интересовање инвеститора и за позицију где се данас налази касарна „Александар Берић“, седиште Речне флотиле. Уверен сам да ћемо постићи договор са Министарством одбране и Војском Србије да се нађе нова адреса за целу Прву бригаду, па тако и Речну флотилу. Дакле, на овом потезу можемо очекивати луксузно насеље, паркове, пословну зону, али ће завршну реч о томе како најбоље урбанистички уредити цео тај комплекс дати струка. У сваком случају, добро је што неко хоће да инвестира пола милијарде евра у Нови Сад“, нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Фото: Покрајинска влада

Како је изјавио командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић, продубљивањем улаза у Дунавац биће решен вишегодишњи проблем испловљавања бродова, па и мањих пловила из зимовника Нови Сад и омогућено припадницима речне флотиле несметано извршавање наменских задатака.

Обиласку радова присуствовали су и директор „Вода Војводине“ Славко Врнџић, као и представници Војске Републике Србије.

Фото: Започели радови на чишћењу уласка у Дунавац Фото: Тањуг/Ј. Пап

EUR/RSD 117.0386
Најновије вести