За мале спортисте бесплатни прегледи

Спекулације о укидању јединог одељења спортске медицине Дома здравља „Нови Сад”, које су се појавиле у последње време, неосноване су.

По речима начелнице Службе специјалистичко-консултативне делатности др Олгице Јукић Неатнице, то одељење, у којем раде четири лекара специјалиста спортске медицине, не укида се, нити је икада било у плану његово укидање.

– Напротив, у нашој установи су обезбеђени најбољи услови за рад што се тиче простора и опреме за то одељење, управо имајући у виду значај бављења спортом у превенцији болести и подстицању здравих стилова живота – рекла је др Олгица Јукић Неатница. – Најновијим правилником дефинисане су услуге из области спортске медицине за које Републички фонд за здравствено осигурање обезбеђује новац.

То је веома добра вест, како каже наша саговорница, за децу спортисте од шест до 14 година, као и за њихове родитеље. Почетком године све филијале РФЗО-а су обавештене о томе да је последњег дана децембра 2016. године на снагу ступио нови Правилник о уговарању здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања с даваоцима здравствених услуга. 

– У складу с тим правилником, утврђивање опште здравствене способности деце од шест до 14 година за бављење спортским активностима, као и посебних здравствених способности је бесплатно – наводи наша саговорница. – Осим тога, обављаће се и контролни прегледи за утврђивање опште, односно посебне здравствене способности деце од шест до 14 година за бављење спортом. За те услуге РФЗО обезбеђује новац и оне су бесплатне за кориснике, а примена тог правилника је обавезујућа за целу Србију.

По начелнициним речима, грађани и спортисти који се повреде током спортских активности треба да се јаве изабраном лекару опште праксе. У зависности од комплексности повреде, лекар ће их даље упућивати на потребне прегледе и лечења.

И. Миклоши

 

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести