За путеве из буџета издвојенo 1,184 милијарде

Иако је за одржавање објеката путне привреде из градског буџета предвиђено 900 милиона динара, на последњој седници Скупштине града усвојен је предлог да се тај износ увећа 284 милиона, односно намењена је укупно 1,184 милијарда динара.
asfaltiranje, JKP Put
Фото: ЈКП Пут

То, иначе, није први пут да су повећани износи, будући да је првобитним програмом за 2020. годину, који је усвојен зимус, за одржавање путева предвиђено 800 милиона динара.

Како је наведено у одлуци о изменама Програма, због завршетка планираних радова већина додатног новца, односно 198,2 милиона динара, биће уложено у одржавање саобраћајница, за које је, уместо 675,2 милиона, обезбеђено готово 873,4. Осим тога, 50 милиона динара ће бити повећан износ за припрему и реализацију рада Зимске службе, па ће за одржавање путева у зимским условима, након измена, бити издвојено око 139,2 милиона динара. Преостали додатни новац, 35,8 милиона, биће распоређен за  одржавање хоризонталне и вертикалне сигнализације (75.000.000) и семафорске (60.000.000), као и за, како је наведено, потребе одржавања јавних манифестација под покровитељством Града (900.000).

Раније планираних 47,7 милиона динара умањено је за пет милиона, а тај новац ће бити обезбеђен из наменског прихода од новчаних казни за саобраћајне прекршаје, као од накнаде за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта и других пара остварених од давања у закуп пољопривредног земљишта, односно објеката у државној својини.

Као што је првобитно и предвиђено, 20 милиона динара биће издвојено за одржавање тротоара, бициклистичких стаза и рекреативних површина, те шест милиона за одржавање некатегорисаних путева, седам милиона за одржавање вегетације и прегледности на прелазима преко железничке пруге.

Одржавање тротоара, бициклистичких стаза и рекреативних површина коштаће Град 20 милиона динара, некатегорисаних путева шест милиона, мостова два милиона, док ће за одржавање вегетације и прегледности на прелазима пута преко железничке пруге бити издвојено седам милиона динара.

Програм одржавања објеката путне привреде, иначе, реализује Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције, а одржавање је поверено ЈКП „Пут”.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести