За викенд на Грожђебалу: Фрајле, Сергеј Ћетковић, Бајага...

НОВИ САД: „Грожђебал” је наша највећа и најбитнија манифестација, коју током три дана посети велики број туриста из земље и региона, а захваљујући нашем вину и винском туризму, Карловци су незаобилазна станица како домаћих, тако и страних туриста, казао је в.д. директора ТО Сремских Карловаца Дејан Манојловић, представљајући на конференцији за новинаре програм „Карловачке бербе грожђа”.
grozdjebal
Фото: Dnevnik (arhiva)

Традиционална манифестација којом се обележава почетак бербе грожђа ће ове године бити одржана од петка до недеље, односно од 7. до 9. септембра, а организатори су, осим богатог културно-уметничког програма и изложбеног дела, ове године припремили новину, односно бину испред чесме „Четири лава” у Улици патријарха Рајачића.

На њој ће од 19 до 21.30 час у петак и суботу наступати тамбурашки ансамбл „Сава Вукосављев”, састави „Зоруле” и „Вилењаци” али и оркестар „Романса”, који ће покушати да дочарају боемски дух старих Сремских Карловаца.

Свечано отварање „Грожђебала” заказано је за петак у 20.50 сати, након чега ће на главној бини наступити популарни певач Сергеј Ћетковић. У суботу ће од 21.30 час певати „Фрајле”, док је за недељу од 21.15 заказан концерт „Бајаге и инструктора”. Осим њих, очекују се и концерти бендова „Друм’н’Зез” „Нијагара” и „Херценшлус”.

Певач Момчило Бајагић је на конференцији рекао да се радује поновном наступу у Сремским Карловцима, где је више пута свирао на различитим манифестацијама.

Овде је много лепо и сам центар је идеалан за један такав догађај, а осим атмосфере коју праве колеге музичари, лепо је што људи изађу с неким својим специјалитетима, казао је Бајага, и додао да и сам воли да се промува између тезги, купи и понесе нешто с манифестације. 

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

После неколико година на „Карловачку бербу грожђа” враћају се и „Фрајле”, које ће искористити прилику да промовишу нове песме, али и старе.

Наш први и последњи наступ на „Грожђебалу” био је 2010. године, а од тада смо прешли озбиљан пут од првог до другог албума и дефинитивно ће публика чути шта смо све то радиле у међувремену, објаснила је једна од представница тог женског састава Марија Мирковић.

По речима Дејана Манојловића, по ранијим искуствима ове године очекује се 60.000-70.000 посетилаца, а сви они, како каже, моћи ће да уживају у културно-историјским знаменитостима, али и Дунаву.

Уз помоћ Покрета горана Војводине поклањамо пловидбу катамараном па ће сви посетиоци током суботе и недеље моћи да посматрају Сремске Карловце и с Дунава, али и да на сваки сат обиђу центар насеља уз пратњу локалног туристичког водича, рекао је в. д. директора ТО Сремских Карловаца, и додао да су сви садржаји бесплатни али да је потребно раније пријавити се у ТО или преко „Фејсбук” странице „Грожђебал – Карловачка берба грожђа”, на којој је могуће погледати и комплетан програм и сатницу манифестације.

Љубитељи народног стваралаштва ће уживати у наступима културно-уметничких друштава из Сремских Карловаца, Шапца, Беочина, Панчева и Буковца, а љубитељи електронске музике у наступима различитих ди-џејева. За малишане су припремљене римско-келтске радионице, које ће се одржавати од 15 до 19 часова сва три дана манифестације, а осим тога, клинци ће моћи да погледају и позоришне представе на главној бини. 

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5291
Најновије вести