ЗАМЕНА СЕЗОНСКИХ ГУМА „Универзалкe” све популарније међу возачима

По Закону о безбедности саобраћаја од 1. априла до 1. новембра зимске гуме нису обавезне и поново је могуће користити летње пнеуматике.
а
Фото: Dnevnik.rs

Иако коришћење летњих гума није обавезно, из Ауто-мото савеза Србије препоручују коришћење те врсте пнеуматика због бољих перформaнси при вишој температури. Без обзира на то што су стручњаци сагласни да је безбедније користити сезонске гуме, у последње време све је више аутомобила на којима се могу видети „All season” пнеуматици, популарне „универзалке”, које су дозвољене у свим сезонама.

Како већина вулканизера у граду ради по принципу заказивања, гужви испред радионица скоро и да нема, тако да већина њих каже да највише посла има око 1. новембра и 1. априла.

- Посла свакако има, можда мало слабије него раније, јер људи покушавају да уштеде, и гуме мењају тек када се скроз истроше и постану „ћелаве”, или једноставно користе „универзалке” – рекао је за „Дневник” вулканизер Милан Маликовић и додао да људи све ређе уграђују наменске летње гуме.

Ценa гуме зависе од врсте, марке, шаре и квалитета, али и тога да ли су у питању нове или половне. Уколико се купци одлуче за нове пнеуматике, то ће их коштати најмање 2.000 динара по гуми, односно 8.000 за комплет. Услуге вулканизера већ дуго су непромењене, па замена гуме по точку кошта од 500 до 900 динара, али може бити и већа, у зависности од димензија.

Замена подразумева демонтажу, монтажу и балансирање пнеуматика. Примера ради, заменa гума (димензија 16-17 инча), монтажа, уз балансирање, кошта и више од 1.000 динара по точку, док ће власници новијих, спортских или теренских возила морати да издвоје и до 2.000 динара по точку. Уколико је реч о замени точкова с већ монтираним гумама и издатак је мањи, јер је и мање посла за мајсторе.

Гуме за све сезоне су данас популарније код возача, првенствено јер се њиховим коришћењем смањују трошкови замене два пута годишње, али и куповине нових сезонских сетова. Ипак, вулканизери упозоравају да се такве гуме брже хабају и иако је законом дозвољено њихово коришћење у свим сезонама, немају исте одлике као и сезонске, које су много учинковитије у датим ситуацијама.

Tекст и фото: Б. Гуран

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести