Завршена Међународна омладинска размена „Едит центра”

После седам дана дружења, учења и стварања... завршен је тренинг омладинске размене у организацији “Едит центра”.
приватна архива
Фото: Приватна архива

Тридесет петоро младих из седам земаља Европске уније: Италије, Немачке, Румуније, Естоније, Шпаније, Хрватске, Словачке и из Србије, под мотом „Беyонд Инцуслион: Филм-макинг/Дигитал Сторyтеллинг“, креирало је кратке филмове о сопственој перцепцији социјалне искључености, сиромаштву, инвалидитету, бескућништву, миграцијама, партнерском насиљу... Завршним радовима - филмовима, претходиле су теоријске и практичне радионице о основама стварања филма, писању сценарија, развоју дигиталног причања, снимању и монтажи прикупљеног материја.

У прибављању материјала за теме које су аутори изабрали, како би што боље и дубље сагледали проблеме са којима се суочавају социјално искључене групе, помогли су им представници новосадских организација и удружења „Живети усправно“, „Изађи“, Канцеларије за младе Градске управе за спорт и омладину и други. Гости су говорили о својим искуствима на теме социјалног и медицинског модела инвалидности, персоналним асистентима, пружању подршке ЛГБТ заједници, говору мржње, те раду групе у оквиру пројекта „Земља живих“, акцији „Чепом до осмеха“...

Један од учесника, студент медицине Владимир Ерцеговић из Сплита, каже да учење, рад, посвећеност, знање... увек и свуда решавају проблем

- Долазим без предрасуда, увек жељан да нешто научим, а привукли су ме тема и начин рада који подстиче креативност. У заједничком раду са колегама из Србије и Шпаније, начинили смо колажни филм о шест маргинализованих група. Покушали смо да прикажемо причу кроз нешто другачији, опуштенији приступ осетљивој теми – истакао је наш саговорник.

Према речима кординаторке “Едит центра” Лее Ћатић, занимљиво је то да је већина учесника имала само речи хвале за новосадску љубазност и предусретљивост, али су, у исто време већину изненадили тврди ставови и предрасуде према према маргинализованим групама.      

С. С.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести