Завршно опремање стамбеног блока за избеглице у Ветернику

Завршно опремање простора за стамбено збрињавње избеглице у Ветернику, односно изградња и постављање уличне и путне расвете и инсталација коштаће око 7,75 милиона динара, с ПДВ-ом.
Veternik 1
Фото: Д. Андулајевић

Посао је на тендеру Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције додељен предузећу АД “Техника” из Вршца с подизвођачем “Годеа компани” из Новог Сада, а пројектант је између осталог предвидео постављање укупно 27 стубова јавне расвете, односно 29 светиљки.

Зграде за стамбено збрињавање избеглица већ су завршене и махом усељене. Изградња је коштала око 6,7 милиона евра, а тај посао је поверен фирмама „Градина” из Београда и „Инобачка” из Новог Сада. Новац је највећим делом обезбеђен из донаторског фонда Регионалног стамбеног програма, у којем је главни донатор Европска унија. Стамбени блок је изграђен у оквиру Регионалног стамбеног програма (СРБ 5) који у Републици Србији, као водећа институција, спроводи Комесаријат за избеглице и миграције.

Фото: Д. Андулајевић

Изградња инфраструктуре, путева, пешачких стаза, паркинга, као и водовода и канализације коштала је 70,8 милиона динара. Тај посао је на тендеру Градске управе прошле године поверен „Пут инвесту“, с подизвођачем „AB&CO Geosystems”, док је пројекат инфраструктуре, за потребе опремања локације у Ветернику, израдио „Војводинапројект“.

Стамбени блок у којем ће избеглице живети налази се у северном делу Ветерника и оивичен је Улицом војводе Бојовића, Радничком и Улицом 19. маја. На комплексу површине око 1,35 хектара изграђене су вишеспратнице с четири ламеле и укупно 176 станова, а мало даље, јужно од Нове улице је комплекс површине 0,41 хектар, с две зграде и укупно 100 станова.

Са западне и северне стране комплекса је пројектована више од 200 метара дуга „слепа” саобраћајница. На крају тог пута је окретница, а на обе стране коловоза паркинзи с укупно 96 места. С јужне стране између стамбених зграда је паркинг-простор с још 45 управних места, као и шест за инвалиде. Између зграда с јужне стране је коловоз дужине око 35 метара, с обостраним паркинзима и пешачким стазама, а саобраћајнице иначе повезује Нова улица, између Војводе Путника и Радничке.

Све пешачке стазе и паркинг-места поплочани су монтажно-бетонским елементима, а одводњавање с коловоза решено је преко сливника и нове атмосферске канализације.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести