Здрава храна из дечјег угла

На свечаној приредби у Градској кући малишанима из ПУ „Радосно детињство” и новосадским основцима уручене су награде за најуспешније ликовне и литерарне радове на тему

„Правилна исхрана – од њиве до трпезе”. Конкурс су организовали Институт за јавно здравље Војводине и градска Управа за здравство у оквиру здравственопромотивне кампање „Октобар – месец здраве исхране”. Деца из 23 вртића и 35 основних школа су послала 573 рада, а додељено је пет групних и девет појединачних награда за оне најуспешније.

Деца из вртића „Мрвица” извела су кратак уметнички програм под називом „Здрава храна”, а ауторима најбољих радова је награде доделио члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват.

– Сваке године у октобру се трудимо да деци укажемо на значај правилне исхране, колико им је оброка потребно и шта све треба да садрже. Међутим, услед тешке економске ситуације, као и различитих дезинформација и предрасуда, није лако одредити шта је то здрава храна и омогућити је нашој деци – рекао је Хорват. – Ипак, морамо утицати на то да они већ у најранијем узрасту усвоје здраве навике јер је то важан вид превенције против болести и од великог је значаја за формирање здравог организма.

Како је рекла начелница Центра за промоцију здравља у Институту за јавно здравље Војводине доц. Оља Нићифоровић Шурковић, та здравствена установа традиционално организује едукацију деце, као и њихових родитеља и васпитача.

– Најважније нам је да деца у најранијем узрасту усвоје принципе здраве исхране, а ове године смо акценат ставили на тему „Масти у исхрани” – рекла је начелница. – Желимо да научимо и децу, њихове родитеље и едукаторе шта су то добре и лоше масти, који су њихови извори, а да посебно обратимо пажњу на лоше масти. Веома је важно да знамо у којим се производима оне налазе и како да их избегнемо, посебно када је реч о готовим производима.

На ликовним радовима малишана се махом нашло воће и поврће као синоним за здраву исхрану, а по речима васпитача, дечји радови су само финални резултат онога што су научили током протеклог месеца.

В. Павлов

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести