Здрави млади чине здраво друштво: Џудо као стил живота

Удружење грађана „Респект НС” започело је реализацију пројекта „Здраво–Браво”, који за циљ има подизање свести о здравственој култури, као и развој знања и вештина младих о здравим стиловима живота, кроз спровођење низа едукативних програма.
привана архива/Џудо стил живота
Фото: привана архива/Џудо стил живота

Низак ниво здравствене културе и знања о исправним животним стиловима инспирисао је стварање овог пројекта који финансира Градска управа за спорт и омладину – Канцеларија за младе.

– Други пут спроводимо пројекат „Здраво–Браво”, с тим што смо га сада обогатили практичним делом у којем ћу, заједно са супругом Ђорђем Челићем, такође носиоцем националног признања Републике Србије, демонстрирати основне и једноставне, али веома ефикасне технике самоодбране – казала је Слађана Челић, седам пута првакиња Југославије, као и првакиња Балкана у џудоу.

Области од којих се састоје ове бесплатне активности обухватиће превенцију насиља, хигијену, правилну исхрану, као и психофизичко здравље младих.

Фото: привана архива/Џудо стил живота

– Одзив на првом предавању нас је одушевио. Успели смо да окупимо око 200 деце у сали за физичко, где смо одржали презентацију, и тиме спојили ученике школа „Хипократ” и „Свети Никола”. Веома смо задовољни успехом пројекта до сада и срце нам је пуно кад видимо да наша визија напредује – истакла је Слађана Челић, нагласивши да њихово удружење посебну пажњу посвећује средњошколцима због пораста вршњачког насиља.

Удружење грађана „Респект НС” Слађана и њен муж Ђорђе основали су пре две године, након рада у другим асоцијацијама, удружењима и пројектима. Одлучили су се на то када их је добар пријатељ посаветовао да оснују своје удружење да би знали да свој максимум дају у добре сврхе, као и да раде на начин који је добар за младе, њихов развој и животне навике. Удружење највише пажње посвећује младима узраста од 15 до 30 година, али, како каже координаторка пројекта, то не искључује ни млађе, а ни старије од тих година. Циљ за који се боре је унапређење положаја деце, младих, одраслих, као и маргинализованих група, али и заштита животне средине.


Технике самоодбране

Након успешног првог, друго бесплатно предавање биће одржано 23. новембра у Веслачком клубу „Данубијус 1885” на Сунчаном кеју, где ће учесници у паровима имати прилику да се опробају у некој од једноставнијих техника самообране. Радионицама се индиректно утиче и на пријатеље и породицу јер корисне информације које се том приликом запамте, могу се пренети даље и на тај начин привући још посетилаца.


– Није нам битан резултат који ће учесници постићи, нити медаље и признања. Битно нам је да се млади рекреирају, да им џудо буде спорт у којем ће уживати, на који ће радо ићи, без притиска околине и родитеља, већ потпуно својом вољом, као и да уз нас психички и емотивно сазревају – рекла је Слађана Челић.

Фото: привана архива/Џудо стил живота

Мајстор џудо спорта започела је своју каријеру с осам година, а већ с 13 је ушла у сениорску репрезентацију, док је с 15 учествовала у првом Сениорском првенству Европе. За време забране такмичења у спорту у којем је била успешна, окренула се Русији и тамо се такмичила у руском националном спорту самбо (самообрана без оружја), који је комбинација џудоа и рвања, а била је једна од првих жена која се опробала у њему. Освојила је друго место на Сениорском првенству света у самбоу у Новом Саду 1994. године, док је на Првенству света у самбоу за студенте 1995. године постигла такође друго место, а њена и достигнућа њеног супруга Ђорђа након тога су се само низала. Добитница је „Спартакове” награде, као и носилац Националног признања Републике Србије.

Д. Андулајевић

Пројекат „Нови Сад – Спортом до здравља” реализовао је „ДВП дигитал” уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести