Змајеве дечје игре славе 60 година

Међународни центар књижевности за децу – Змајеве дечје игре обележава 60 година постојања и рада. Велики јубилеј прославља се закриљен Змајевим стихом „Децо моја свеколика, почувајте свог језика!”
zmajeve decje igre, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Јунски фестивал тог мултимедијалног пројекта, који афирмише стваралаштво за децу и младе, као и дечје стваралаштво, од 7. до 11. јуна приређује богат програм. Фестивалске активности се одржавају на више локација у граду, као и у околним местима (отворени градски простори у центру Новог Сада, школе, вртићи, галерије, музеји, библиотеке...) у више од 100 програмских целина. У програмима, који су конципирани на постулатима мултимедијалности и интерактивности на релацији дете–уметник и дело–уметник, и који подстичу културне потребе код најмлађе популације, директно учествује више од 8.000 деце и младих, као и преко 100 професионалних уметника.

Јунски програми Змајевих дечјих игара представљају најстарији фестивал те врсте у Европи, а по свом обиму – и најразнороднији и најмасовнији. Процењује се да сваке године манифестацију посети више од 60.000 људи (деца, млади, породице, организоване посете предшколских група и школских одељења из земља и региона). Подршку програмима пружају и друштвено одговорне компаније и надлежне државне институције, а улаз и учешће у свим програмским сегментима су бесплатни.

А. Б.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести