Абазовић: Нисам био за одлагање, најважније да је сачуван мир

ПОДГОРИЦА: Потпредседник Владе Црне Горе и координатор безбедносних служби Дритан Абазовић изјавио је данас да је најважније да се након протеста на Цетињу у Црној Гори сачувао мир и уставни поредак и оценио да је полиција положила велики испит и да "никада професионалнија акција није спроведена".
dritan abazovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Абазовић је за подгоричке Вијести, на питање да ли Демократски фронт мисли на њега, министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића или директора полиције Зорана Брђанина када помиње "покушај државног удара" и да ли је био за одлагање устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, рекао да је био за спровођење Устава.

Како је прецизирао, није био за одлагање устоличења већ је, како је навео, тражио јасне гаранције да се то може спровести на начин на који је то урадено.

Абазовић је оценио да би се, да није било устоличења митрополита, држава вероватно увела у анархију и остварио "тамни сценарио који су прижељкивале криминалне групе блиске ДПС-у и вероватно део људи ван Црне Горе".

"Сразмерно ономе што је био ризик, све је завршено на најбољи начин", рекао је Абазовић.

Коментаришући наводе председника Србије Александра Вучића да је у једном тренутку током протекле ноћи било планирано да устоличење буде одложено, Абазовић је рекао да Вучић "вероватно може да каже шта се дешава у његовој држави и влади".

"Ми смо желели да спроводимо закон и успели смо у томе, то је била наша обавеза. Да ли је било различитих сценарија у смислу оперативно-тактичког деловања - јесте и то је сасвим нормално", навео је Абазовић.

Коментаришући то што је цетињско тужилаштво одредило задржавање до 72 сата саветнику председика Црне Горе и бившем шефу полиције Веселину Вељовићу, Абазовић је рекао да је то једина исправна одлука тужилаштва.

Уптан да ли има информације ко стоји иза протеста, навео је да се воде оперативни подаци према више лица, укључујући и против Вељовића и поновио да су сукоби почели када је Вељовић "покушао насилно да пробије кордон полиције и успостави команду, по његовој процени, код одређених службеника Управе полиције".

"У том моменту је бачен сузавац и дотад је полиција није имала никакве жеље и воље да се на било који начин супротставља грађанима", рекао је Абазовић.

Абазовић је оценио да је "данас упокојен криминални карактер" председника Црне Горе Мила Ђукановића и да је ДПС, од фактора мира и стабилности, постао и за међународну заједницу групација коју, осим што их прати криминални бекграунд, сада прати и екстремизам са елементима тероризма.

Како је објаснио, приметно је да су се одређена лица наоружавала на Цетињу.

Полиција, како је додао, истражује те информације.

"Они су се некако истурили као иницијатори који су највише залагали за сценарио који је требало да има фаталне последице. То је био покушај да се Црна Гора уведе у трајну дестабилизацију и са елементима дисолуције. Ту компоненту свако одговоран, ако постоји у Тужилаштву, не сме да занемари", поручио је Абазовић.

Абазовић се извинио свима који су били на мети сузавца и поручио да било какав облик тероризма и екстремизма, и покушај напада на службена лица, неће бити толерисан.

Оценио је и да је "парадоксално и тужно" да Основно државно тужилаштво, а могао је и СДТ, "нема интервенцију на блокаде у Цетињу" и подсетио на блокаду у Тузима када је покренут истог дана поступак против председника тамошње општине.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести