Абазовић: Уговор са СПЦ потписати након избора митрополита

ПОДГОРИЦА:Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић оценио је да би најбоље било да се Темељни уговор са Српском православном цркву (СПЦ) потпише након избора митрополита црногорско-приморског, јер је то, како је указао, била жеља и преминулог митрополита Амфилохија.
dritan abazovic yt
Фото: Youtube Printscreen

"Најважније је да се то питање реши на најбољи могући начин и у складу са Уставом Црне Горе", рекао је Абазовић за београдски лист "Данас".

Што се тиче уговора, како каже, намера Владе је била - и приликом доношења актуелног Закона о слободи вероисповести, да све верске заједнице - укључујући и СПЦ, буду део јединственог правног поретка Црне Горе.

"Потписивање уговора је корак у том правцу, а верујем да ће Влада - која уговор потписује у име свих грађана, схватити потребу да такав Уговор постане јаван и пре чина потписивања", каже Абазовић.

Најважније је, истиче, да се то питање реши на најбољи могући начин и у складу са Уставом Црне Горе.

Када је реч о регионалним односима, Абазовић истиче да је за Црну Гору од изузетне важности да води добросуседску политику са свима, а нарочито са Србијом.

"Радујем се скоријој посети свим земљама региона, а жао ми је што пандемија корона вируса и рестрикције путовања успоравају те билатералне сусрете. Верујем да ћемо, већ до краја године, обићи све земље региона и важне партнерске земље у свету. Као мала земља, Црна Гора може и треба бити искрени пријатељ са свима", рекао је Абазовић.

На питање како се ипак догодило да пре Србије посети Косово, потпредседник црногорске владе одговара да је на Косову боравио приликом одласка у службену посету Републици Северној Македонији.

"Очекујем ускоро посету свим земљама региона и позивам све грађане тих земаља да посете Црну Гору током летње туристичке сезоне", каже Абазовић, не прецизирајући да ли је из Србије стигао било какав позив.

Када је реч о случају некадашњег високог функционера Црне Грое и председника Заједнице Србије и Црне Горе Светозара Маровића, Абазовић каже да је Влада обновила захтев за његово изручење и да се нада да ће са државом Србијом бити пронађен заједнички језик, а Маровић приведен правди.

EUR/RSD 117.5736
Најновије вести