Агенције: Екстремисти нападима изазвали полицију и нереде

БЕОГРАД: Светске агенције извештавају вечерас о протестима у Београду и Новом Саду, а амерички АП истиче да су у здруженој акцији снага јавне безбедности, полиције, коњице и специјалних антитерористичких једница, коришћени сузавац и оклопна возила у разбијању насилних, претежно екстремно десничарских демонстраната.
Protest u Beogradu/Tanjug/Andrija Vukelic
Фото: Протест у Београду/Танјуг/Андрија Вукелић

ББЦ извештава да су мирне демонстрације почеле јуче у Београду, али да су протести ескалирали када су се незадовољним грађанима прикључили припадници екстремно десничарских организација и својим агресивним нападима на припаднике снага реда изазвали реакцију полиције и немире.

Као иницијални разлог за демонстрације, извештач ББЦ наводи поновно увођење рестриктивних мера и сумње да је влада прикривала "тачан број преминулих током првих недеља епидемије корона вируса у Србији".

Фото: Протест у Београду/Танјуг/Андрија Вукелић

И други западни медији извештавају о демонстрацијама у Београду и Новом Саду наводећи да има повређених и међу полицајцима и међу демонстрантима, као и да су око скупштинског здања, председништва и других институција, постављене полицијске барикаде и размештене јаке снаге реда.

АП је известио да је непосредан повод за демонстрације у Београду и Новом Саду била најава поновног увођења полицијског часа и других, строгих мера против ширења корона вируса.

Иако је председник Вучић данас одржао конференцију за новинаре и саопштио да је кризни штаб одлучио да се у Београду не уводи полицијски час, то није поколебало огорчене демонстранте да и данас покушају насилан упад у здање скупштине Србије, гађајући полицију каменицама и флашама, каже агенција.

Ројтерс подсећа да су насилни протести започети јуче, у уторак, упркос упозорењима да свако јавно окупљање носи ризик од ширења корона вируса.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести